Брдо крстова: 20 година су покушавали да га сруше, а још је ту

Б92
Брдо крстова: 20 година су покушавали да га сруше, а још је ту

У близини литванског града Шјауљај налази се брдо на којем је још 2006. године било више од 100.000 крстова.

Брдо крстова је ходочасничко мјесто на којем је половином 19. вијека постављен први крст, а касније је то постала традиција. Први крст је стављен као споменик жртвама Новембарског устанка 1831. године који су ту сахрањени, а потом и жртвама Јануарског устанка 1863. године.

Први већи број постављања крстова десио се 1956. године када су први прогнаници вратили из Сибира. Они су урезивали своје патње и страдања и то остављали на брду.

У почетку је постојало око 100 крстова, да би до 1961. године број дошао до 5.000, након чега су власти СССР покушали неколико пута да униште ову локацију.

Прво су машинама уништили крстове, али су мјештани обновили брдо, онда је речено да ће бити уклоњени само они који немају умјетничку вриједност али су склонили све. Власти су покушавале да од овом мјеста направе мочвару и да около поставе канале како не би било могуће прићи, када им није успјело, измислили су епидемију, што ни поред сталне страже није спречило грађане да свако донесе свој крст.

Од 1975. до 1990. године је број порастао са 1.200 на 55.000 крстова разних величина и материјала, да би се тај број након 15 година удвостручио. Данас није познато колико их има, јер свако може да остави свој крст или статуу или шта год да друго представља повезаност с религијом, али нажалост постоје туристи који остављају предмете који скрнаве ово мјесто.

У близини се налази фрањевачки манастир који је изграђен након благослова који је дао папа Јован Павле Други у посјети Брда крстова 1993. године. Он је тада одржао мису пред око 100.000 људи, а том приликом је постављен и негов крст који се налази у подножју брда испред осталих.

Папа је својим доласком учинио Брдо крстова "видљивим" за свијет, а Унеско је ову локацију уврстио као нематеријално добро Европе, а за Литванце ово свето мјесто представља и сјећање на борбу против комунизма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана