Бордо, мјесто гдје је прављење вина умјетност

Југана Шкипина Годије
Бордо, мјесто гдје је прављење вина умјетност

Када је барон Осман одлучио да од Париза направи “град свјетлости”, Бордо му је послужио као инспирација. Међутим, док је престоница у међувремену постала мека за туристе, Бордо, смјештен на југозападу Француске, много дуже је чекао да буде откривен.

“Успавана љепотица”, како су га често називали, пробудила се захваљујући напорима једног човјека, његовог градоначелника и бившег француског премијера Алана Жипеа.

Све своје неостварене политичке амбиције он је усмјерио на то да од Бордоа створи популаран град. И успио је. У посљедњих десет година број становника и цијене некретнина су у сталном порасту. Близина океана са једне и  Пиринеја са друге стране, мноштво језера, излетишта, километри бициклистичких стаза, богато културно насљеђе са мноштвом прелијепих двораца и, наравно, најбоља вина на свијету разлог су што је већ неколико година Бордо на врху листе најатрактивнијих градова за живот.

Бордо је град који плијени својом љепотом и елеганцијом, град чији становници воле добру капљицу и добру храну, гдје се више новца троши на добре ресторане него на скупу гардеробу, иако луксузних бутика не мањка. Љети су баште препуне, мноштво ресторана вас мами својим мирисима, на улицама се могу чути сви језици.

Најфотогеничније мјесто у граду дефинитивно је Плас де ла Бурс, али уколико желите да посјетите све знаменитости, Бордо можете наћи у било ком туристичком водичу.

Оно што становници Бордоа препоручују туристима је да се изгубе у његовим уским уличицама у којима могу пронаћи преслатке ресторанчиће, продавнице уникатног накита, гардеробе, играчака и разних рукотворина.

Изујте ципеле (уколико идете љети), прошетајте босоноги по Miroir d'eau, уживајте у заласку сунца на кеју гледајући Понт де Пјер (камени мост изграђен за вријеме Наполеона Трећег), отиђите у градски парк и у четврт Сен Мишел, гдје можете наћи заиста необичну пијацу антиквитета. Обавезно пробајте локалну посластицу цаннелé и макаронсе у радњи поред хотела “Интерконтинентал” (Гранд хотел).

За љубитеље вина незаобилазна је посјета Citeé du viné, својеврсном музеју вина, неком од бројних винских подрума или двораца у којима се праве вина врхунског квалитета и гдје уз обавезну дегустацију можете много научити о “умјетности” прављења вина. Јер овдје је то умјетност. Пробајте и неке од локалних специјалитета: остриге (huîtres), паштету од пачије јетре (foie gras) са мармеладом од смокве или пачија прса (marget de canard). И уживајте у атмосфери једног живог, бучног, веселог јужњачког града који важи за град са најмање стреса у Француској.

Па иако градски превоз често није на завидном нивоу, иако често имамо штрајкове и “жуте прслуке” у центру града, што и те како омета шопинг, иако увијек морате у торби носити сунчане наочаре и кишобран, јер не знате шта ће вам од наведеног требати (најчешће обоје и то више пута у току дана), ово је ипак град у којем је лијепо живјети. А ово напријед речено је чисто да не кажете да претјерано идеализујем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана