Бонифачо, мјесто гдје је боравио Одисеј

ГС
Бонифачо, мјесто гдје је боравио Одисеј

Бонифачо је град град на француском Медитерану који све више привлачи пажњу путника.

Насељено мјесто на врху литице на јужној обали Корзике скривени је драгуљ француског Медитерана. Познат и као Тврђава на стијени, Бонифачо је град који све више привлачи пажњу путника који желе да посјете неискомерцијализоване дестинације.

Гужве на калдрмисаним улицама готово никад нема упркос љепотама које овај град пружа.

Бонифачо се налази на јужној обали Корзике, а од Сардиније је удаљен десетак километара мореузом који носи име по овом граду. Та два острва су некада била спојена, али их је вулканска активност раздвојила оставивши гранитне стијене које урањају у тиркизну воду. 

Дно мора је овдје прекривено олупинама пиратских бродова и античким галијама.

- За вријеме јаких вјетрова рибари не могу да исплове из луке због великих таласа и јаке струје - каже локални дрворезац Пјетро Борсу.

Међутим, исто то немилосрдно море учинило је Бонифачо толико очуваним. 

- Стијене изрезбарене оштрим ударима мора и вјетра природна су тврђава која ово село вијековима штити - додаје Борсу поносно.

Banifaziu, како се на Корзици зове ово мјесто, има много тога што треба да буде заштићено.

Овдје нема масовног туризма, крцатих плажа и енглеског језика на сваком кораку. Овдје ће вас дочекати ватрени мјештани, уске калдрмисане улице, античко утврђење и необичан дијалекат измијешаног италијанског и француског језика.

Мноштво манастира, капела, римских бунара и остатака Римског царства ће навести свакога да често помисли да је у Италији, а не у Француској.

Л’Аринела је изолована плажа до које води пјешачка рута и једна је од величанствених понуда овог града. Ипак, локално становништво радије иде на слојевите стијене да се сунча или у скривене увале због нудистичке плаже. 

Гдје год да одлуче да проведу дан, имају прелијеп поглед према удаљеном архипелагу Ла Мадалена код Сардиније.

Постоји легенда према којој се Бонифачо спомиње у Хомеровој “Одисеји”. Грчки јунак се нашао на острву на коме су били канибали, а вјерује се да је у питању баш ово мјесто.

Данас је на јужном дијелу Корзике исхрана потпуно другачија, а у то се можете увјерити у који год ресторан да уђете.

Тешко је одлучити да ли је боља италијанска или француска кухиња, а овдје ћете наћи мјешавину обију.

Многе знаменитости налазе се испод површине и потребно је уложити доста напора и енергије да се до њих дође. 
Степенице краља Арагона Алфонса Петог броје 187 корака, а постављене су уз литицу и воде испод нивоа мора.

Због нагиба од 45 степени вртоглавица и бол у ногама су врло вјероватни. Према легенди, степенице су саградили чувари краља Арагона за само једну ноћ због опсаде града 1420. године.

Посебан напор потребно је уложити при повратку, због чега се препоручује да се на овај “излет” не иде када је јако сунце.

Након што успијете да доживите напоре људи из 15. вијека, можете се освјежити у тиркизној води или у хладу који праве зидине тврђаве.

Бонифачо је идеална локација и за обилазак Корзике, али и Сардиније, јер у њему нема гужве, а све је релативно близу. Плажа Piantarella идеално је мјесто за оне који воле водене спортове, а посебно за сурфере пошто јак вјетар прави идеалне таласе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана