Бити парадајз туриста - животни стил, безобразлук или нешто треће?

Г.С.
Бити парадајз туриста - животни стил, безобразлук или нешто треће?

Од почетка љетње сезоне гледали смо различите сцене на омиљеним плажама српских туриста - од окретања јарета до постављања стола за пикник, и на сваку од тих призора било је и оних коментара који су наводили да су у питању бахати путници или парадајз туристи.

На једној од популарних група за путовања у Грчкој, једна чланица је поставила питање шта остали чланови мисле када кажу или чују парадајз туриста.

"За мене су то пре свега они који немају елементарну културу и васпитање- не поштују место и правила понасања места на које су дошли. Често долазе чопоративно и понашају се као да су сами на плажи- не поштују људе око себе, набију вам пешкир поред главе, вичу, довикују се...", написала је она уз своје питање.

Преко 200 људи "накачило" се на ову објаву, а одговори су исто толико различити.

Један дио одговора се фокусирао на садржај путничке торбе, али сматрају да је сасвим у реду да се на одмору не троши на храну, већ да је треба понијети из домовине.

"Богу хвала, па та категорија којој се већина подсмева, има своју храну, од шунке и печенице, преко парадајза. Мојима је то нешто нормално. Зато они уживају, радују се сваком дану на плажи, на мору, са људима који су им драги. И замислите, срам их било, да немају толико новца, да деци купе и сладолед и гирос", написала је једна чланица групе.

"Свако летује како може и како хоће и мислим да је безобразно коментарисати, а обично тако коментаришу они који нису никад ни видели море осим на ТВ или на овој групи", додао је други.

И иако је један коментатор шаљиво рекао да је то "животни стил", други не виде ништа погрешно у томе.

"Парадајз туриста носи храну од куце, а на мору купује само парадајз и хлеб. Не једу по ресторанима, него у апартману. Сам израз нема никакве везе са понашањем и (не)васпитањем. Скоројевици често користе тај израз да би некога понизили што има мање новца од њих", истиче један коментатор.

Многи мисле да је у питању опис понашања, а не хране које је путник понио са собом.

"По мени је фигуративно, исто као кад за неког погрдно кажемо да је "сељак". Искључиво има везе са њиховим малограђанским понашањем, никакве везе са исхраном И шта носе са собом на одмор", пише у одговорима.

"Не видим ништа лоше у томе. Нек раде људи шта год желе. На одмору су. А ти што остављају смеће за собом су некултурна стока, немају везе са парадајзом већ некултуром", додао је један туриста, пише Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана