Бисер Андалузије живи пусто прољеће

Тања Милаковић
Бисер Андалузије живи пусто прољеће

МАЛАГА - Некад пуна туриста, Малага, прелијепи град јужне шпанске покрајине Андалузије, ових дана живи пусто прољеће, као и већина градова на планети борећи се против ширења вируса корона.

Већ више од десет дана строгог карантина, само се птице и понеки пролазник могу чути и видјети на улицама. Нема туриста и аутомобила, а затворено је 130 хотела. Наоко успавани град заправо је град који бије најтеже битке, битке за животе својих суграђана.

Провинција Андалузија је једна од провинција која има велики број заражених вирусом. У провинцији Малага јуче је тај број достигао 665, а у посљедња 24 часа откривено их је 140.

Ипак, становници Малаге су оптимистични и мисле да мјере изолације дају резултате јер се посљедњих неколико дана смањивао број новозаражених и повећавао број излијечених.

Међутим, у цијелој Шпанији бројеви су још велики, скоро 42.000 заражених и скоро 3.000 умрлих. Највише смртних случајева су старије особе, више од половине у Мадриду.

Иако је карантин продужен до 11. априла, код Шпанаца расте нада да су на почетку краја битке са овом пошасти.

Стручњаци су опрезни, иако статистике показују да опада број новозаражених, још треба времена да се побиједи епидемија и продише пуним плућима. У Малаги су људи дисциплиновани, мало их излази из станова, и то углавном због набавке хране или лијекова. Многи имају радну обавезу.

Испред супермаркета редови, по два метра раздаљина између купаца, људи стрпљиво чекају и у тишини купују најосновније.

- Прошла је паника да се купи више него што нам треба. Данас купујемо само неопходне намирнице за неколико дана. Има свега у продавницама, а исто је и са апотекама - каже један господин испред улаза у мали, локални супермаркет.

Становник Малаге Марсело истиче да се сви надају да ће епидемија брзо проћи и да ће се вратити својим свакодневним обавезама, послу и дружењу са родбином и пријатељима.

- До тада осмишљамо нове игре са нашим сином, радимо домаће задатке, гледамо филмове и свако вече се дружимо са комшијама, али свако са свог прозора, машући, пјевајући и аплаудирајући медицинском особљу, полицији, војсци и свим другима који су највише изложени овом вирусу. И наравно, планирамо дуге шетње по плажама Малаге - додао је Марсело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана