БиХ прва на листи најбољих дестинација по “ЛА Тајмсу”

B92
БиХ прва на листи најбољих дестинација по “ЛА Тајмсу”

Утицајни свјетски медији с времена на време праве топ листе дестинација које треба посјетити, па је то учинио и “Лос Анђелес Тајмс”, а на прво место је поставио БиХ.

Познате новине су приликом рангирања ставиле акценат на Сарајево и Мостар.

“Рат у БиХ завршио се у децембру 1995. године, а мултикултурална нација БиХ је започела поглавље развоја туризма. За првих девет месеци 2019. године, број посјета је повећан за 11 одсто, што је 1,2 милиона”, пише “ЛА Тајмс” и додаје да је центар дешавања у старом дијелу Сарајева у којем се налазе многобројне синагоге, џамије и цркве старе неколико вијекова.

Као атракције, споменута је Требевићка жичара, а препоручује се и посјета Мостару и чувеном мосту.

“Мостарски мост, подигнут у 16. вијеку, уништен је 1993. године и поново саграђен 2004. године, популарно је путовање на око 100 километара од Сарајева”, а савјетује се посјета и музичком фестивалу као и традиционално скакање са Старог у Неретву.

У тексту о БиХ спомиње се и Међугорје, као мјесто које је папа прошле године одобрио као место ходочашћа након прича људи да ту видјели Дјевицу Марију.

На другом мјесту нашао се Каиро, у којем се препоручују посјете Великом египатском музеју који ће бити отворен ове године, а представљаће највећи археолошки музеј који ће садржати предмете који ће представљати 7.000 година историје.

На трећем мјесту се нашао Национални парк Глациер који се налази у Монтани и пружа право уживање свим љубитељима природе, након чега се на листи нашла Костарика чије љепоте тек долазе до своје публике.

На петом мјесту нашао се Кјото који је некада био главни град јапана, а данас је један од главних места за туристе, јер се у њему налази око 20 знаменитости које се налазе на Унесковој листи светске баштине.

Шесто мјесто су заузели Малдиви и предиван архипелаг са 190 коралних острва али и предивних плажа које су све уређеније како би се “слагале” са прозирно плавом водом.

За оне који више уживају у хладнијим крајевима, предложена је ријека Луле у Лапонији у Шведској где је могуће уживати у хладним купкама, топлим саунама и у лебдећим хотелским собама.

На седмом мјесту нашао се Ванкувер у Канади у којем се препоручују обиласци музеја и галерија, али и прелијепе природе која га окружује. Осмо мјесто је припало Велсу и контрасту природе коју посједује, док је на 10. мјесту Вашингтон који се сматра прикладном дестинацијом за обиљежавање 100 година од када су жене добиле право гласа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана