„Београд - Свјетионик балканске културе”

Танјуг
„Београд - Свјетионик балканске културе”

Изложба Марине Абрамовић ставила је Београд у “центар пажње”, па је тако амерички туристички магазин “Conde Nast Traveler” прогласио српску престоницу “свјетиоником балканске културе” и препоручио туристима да га посјете.

“Ово је најбоље вријеме за планирање посете српској престоници у којој је присутно мноштво умјетничког садржаја”, наводи угледни магазин, који се издаје у Њујорку.

Магазин позива туристе да Београд посјете већ ове јесени и скреће пажњу на недавну београдску изложбу Марине Абрамовић, коју многи сматрају највећом перформанс-умјетницом прошлог вијека, уз констатацију да је она “преузела” Музеј савремене умјетности у Београду.

“Изложба Чистач, која траје до 20. јануара је њена највећа и најзначајнија ретроспектива, која приказује њену 50-огодишњу каријеру. Такође ово је њена прва самостална изложба у земљи поријекла. На изложби се може погледати више од 120 радова”, преноси магазин.

“Conde Nast Traveler” поручује читаоцима да, ако никада нису били у Београду, ова величанствена изложба представља најбољи изговор за упознавање српске престонице, која је свјетионик балканске културе и једног од најпопуларнијих европских градова.

агазин препоручује туристима да посјете и Музеј Николе Тесле, за који каже да је једна од најважнијих туристичких атракција Београда.

“Колекција, која је под заштитом Унеска, свједочи о каријери Тесле посредством његових техничких иновација и личних оставштина”, указује часопис и додаје да постоје обиласци на српском и енглеском, али да треба рано стати у ред, ако се жели добити добро мјесто за демонстрацију његових опита.

Магазин истиче да је вриједан пажње и импозантни Музеј авијације, који се налази у ретро-футуристичком здању из 1989, по нацртима босанског архитекте Ивана Штрауса.

У том музеју се налази на стотине српских авиона, међу којима и два НАТО авиона које су обориле српске снаге током НАТО бомбардовања.

Такође се туристима препоручује обилазак Храма Светог Саве, који се назива “Саграда фамилијом источне Европе”.

агазин подсјећа да је храм технички више од вијека под изградњом, јер је напредак био ограничен због бомбардовања савезника током Другог свјетског рата, па затим због “гушења” у време комунизма, и у скоријој прошлости због ратова на простору бивше Југославије.

Велики напори да се заврши ентеријер предузети су у протекле двије деценије, а једини дио који је комплетно завршен је Крипта са лепим мозаицима.

Туристима се препоручује и обилазак Калемегдана и Београдске тврђаве, са којих се пружа поглед на ушће Саве и Дунава. Тај простор посјетиоцима нуди могућност обиласка зоолошког врта, средњовјековне куле, Римски бунар и Војни музеј са тенковима и топовима.

Не пропустите цркву Ружицу, која је била магацин за барут, а у којој су свјећњаци направљени од метака.

Даље магазин читаоцима препоручује хотеле, као и ресторане, уз препоручивање српских специјалитета, а за вечерњи излазак - Бетон халу, “као мјесто за журке”, преноси “Тањуг”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана