Бањалучанка Андријана Векић о животу у Дубаију: Једна путница тражила да искључимо мотор авиона

Маријана Миљић Бјеловук
Бањалучанка Андријана Векић о животу у Дубаију: Једна путница тражила да искључимо мотор авиона

Доћи у Дубаи сама, још као млада дјевојка, и почети живот испочетка није било нимало лако. Оно што ме највише храбрило и тјерало да идем напријед како бих остварила своје снове је била подршка моје породице и пријатеља као и огромна љубав према послу стјуардесе о којем сам маштала још као мала.

Овако за “Глас Српске” почиње причу Бањалучанка Андријана Векић која већ четири мјесеца ради као стјуардеса за једну од престижних арапских авио-компанија. Андријана се пут Дубаија упутила у јесен прошле године, а након што је прошла обуку, почела је и да ради за тамошњу авио-компанију. Њени почеци везани су за авио-компанију “Виз Ер” и база јој је била у Тузли.

- Одувијек сам вољела путовања и авионе па самим тим и посао стјуардесе. Након првог искуства летења моја жеља се још више продубила видјевши све те прелијепе дјевојке увијек насмијане и љубазне у униформама. Маштала сам да ћу и ја једног дана бити на њиховом мјесту и то се коначно и остварило - испричала нам је Векићева.

Отићи из Бањалуке и јурити своје снове, додаје, да за њу и није било тешко.

- Оно што је највећи изазов овог посла је оставити породицу и пријатеље и почети живот испочетка негдје на другом крају свијета - наводи Векићева.

Њен први посао за европску авио-компанију био је вјетар у леђа ка Уједињеним Арапским Емиратима.

- За мене је то било једно предивно искуство и одлична одскочна даска за даље, за Дубаи. Вријеме проведено као стјуардеса у првој компанији буди само најљепша сјећања. И даље се радо чујем и видим са својим колегама и колегиницама из базе у Тузли - казала је Векићева. 

Разлика између европске и арапске авио-компаније, наглашава она, има доста, почевши од бенефиција, плата и самог стандарда живота.

- Са друге стране, неких већих разлика у послу и авијацији и нема. Посао стјуардесе је једнако одговоран свуда - наводи нам стјуардеса из Бањалуке са тренутном адресом у Дубаију. 

Иако су прошла само четири мјесеца од када је њена база постао Дубаи, обишла је неколико континената и земаља.

- Била сам у Аустралији, Америци, Јапану, Тајланду, Новом Зеланду, Африци, али понекад долетим и до Европе, најчешће у Њемачку.  Наравно, радујем се свим будућим дестинацијама и државама које ћу посјетити. Летим много и срећна сам због тога, јер сам по природи радохоличар  - испричала је Векићева.

Наводи и да њена компанија саобраћа ка 158 дестинација широм свијета, те да је у том послу присутна стално и промјена временских зона.  У почетку јој је то правило проблеме, али је то у посљедње вријеме, наводи, поприлично савладала.

- Сваки лет носи нову причу и анегдоту. Увијек је бескрајно занимљиво кад ме путници питају гдје се тачно налазимо у лету који траје 14 сати или кад виде једног од пилота ван кабине, питају ко управља авионом. Скоро сам имала и један занимљив захтјев једне путнице, а то је да замолим пилоте да искључе на тренутак десни мотор како би њен син могао мирно да спава - наводи Векићева са осмијехом на лицу.

Када је ријеч о захтјевима путника, каже да су углавном посљедица радозналости.

- Тим радозналима посветимо мало више пажње како би били сигурни да смо одговорили на сва питања и испунили сва њихова очекивања. Мене рад са људима испуњава, тако да ми је задовољство пружити им све потребне одговоре и учинити да им тај лет буде најљепше искуство - рекла је Векићева.

У густом распореду летења, наводи, награђени су и заслуженим одморима.

- Сваки одмор који је дужи искористим да одем кући и будем са породицом и пријатељима, а уколико је то краће остајем у Дубаију и уживам у свим љепотама које он пружа. Дубаи одише сјајем и луксузом. Мени не може да досади предивна Бурж Калифа, али и бескрајне плаже и пустиња која нуди разне забавне програме -  наводи нам Векићева.

На питање које би до сада дестинације које је посјетила издвојила као најљепше, наводи да је то тешко.

- Ако морам одабрати једну онда би то дефинитивно била Аустралија. Била сам у Мелбурну, Сиднеју, Перту... и заиста су једна пријатељска земља. При­ томе имају мултикултурално друштво па се тамо не осјећам као странац. Клима им је такође умјерена и топла током читаве године и нуди разне атракције туристима. Увијек тамо радо летим - закључила је Векићева.

Празници

Андријана ове године по први пут није прославила најрадоснији хришћански празник Божић са породицом, а неће ни предстојећи Васкрс.

- Ове године по први пут нисам била са породицом за празнике јер сам радила и то је један од највећих терета и изазова који за мене носи овај посао. Удаљена сам од највољенијих. Било ми је тешко, али ми највише олакшава то што имам њихову подршку и разумијевање и што они могу доћи код мене било када па се свим срцем надам да ћу сљедећи пут бити слободна и да ћемо празнике прославити заједно - навела је Векићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана