Бајковита мјеста за бијег у двоје ФОТО

Вања Жарковић
Бајковита мјеста за бијег у двоје ФОТО

Стари континент је дом најромантичнијим градовима у свијету, који су посебно на Дан заљубљених били крцати туристима. Многи љубавни парови су у Паризу, Венецији, Будимпешти или неком другом европском граду жељели да проведу овај дан, али им је пандемија вируса корона помрсила планове.

Међутим, постоје мањи, шармантни градови који ни прије пандемије нису били на мапи многобројних туриста. Они, који су ипак успјели да их посјете, говоре да када шетају овим мјестима имају осјећај као да су на неком филмском сету. 

Та мјеста нуде невјероватне заласке сунца, живописне улице, атмосферу у ваздуху која мами пољупце и природно спаја руку у руци. Многи од њих крију шармантне кутке као створене за романтичне душе, али су ипак често у сјенци знатно славнијих и познатијих дестинација на Старом континенту.

Блед, Словенија

Малени Блед је бисер Словеније и једно од најљепших мјесташца у овом дијелу Европе. Бледски дворац и острво усред језера на којем се истиче препознатљива црквица чине ову дестинацију савршено романтичном. Излет на Блед подразумијева и вожњу чамцем по језеру. И сам поглед на језеро је бајковит, посебно у зимско доба када падне снијег.

Нафплио, Грчка

Бисер Пелопонеза, спој је венецијанске префињености, те грчког шарма и природне љепоте. Нафплио оставља утисак умјетничког атељеа на отвореном. Све је тако ушушкано и одмјерено, па се овдје не може наићи на кич и неукус. Поплочане улице, тргови и замкови ово мјесто чине још романтичнијим него што туристи очекују, а таверне их потпуно освајају својом опуштеношћу.

Колмар, Француска

Колмар свјетски путници сматрају једним од најљепших и најромантичнијих градова у цијелом свијету. Толико је опојан да се многим путницима учини као да су уронили у бајку чим закораче у овај град. Разнобојне кућице, вино, музеји и реплика Кипа слободе буде посебна осјећања. Овдје је све тако бајковито и ушушкано, па посјетиоци уживају у сваком тренутку проведеном у Колмару.

Монторђали, Италија

Ово мало мјесто у Тоскани друго је име за романтику. Виногради, пастелни хоризонти, врхунска италијанска храна и вина претвориће путовање у праву зен зону с опојном снагом љубави. Овдје је сваки детаљ попут разгледнице, а ваздух предивно мирише на лаванду. Угодна и блага клима и романтично окружење прави су избор за одмор с партнером и наглашавање емоција.

Харлем, Холандија

Канали, непрегледна равница, вјетрењаче, тулипани и загасите боје чине ово мјесто неодољивим. Харлем је град богате историје, живахне енергије и зрачи топлином. Огромни паркови и пуно зеленила учиниће дуге шетње у двоје још угоднијим. Харлем је проглашен најгостољубивијим градом у Холандији.

Бриж, Белгија

Средњовјековни Бриж један је од најљепших градова Европе. Као створен је за шетње заљубљених крај канала калдрмисаним улицама са начичканим ресторанима у којима се може пробати чувено белгијско пиво. Овдје се поштује архаичност, па се не може видјети да нека улица, грађевина или реклама нарушава изглед мјеста. Све је складно, а град је под заштитом УНЕСКО-а. Улицама је најбоље кретати се бициклом, а у граду се налази и језеро Миневатер, које је познато као језеро заљубљених.

Ре, Француска

Слатке дрвене кућице и калдрмисане улице малог острва Ре смјештеног у Атлантику, на западној обали Француске, идилични су у свако доба године. Дуге пјешчане плаже и борове шуме савршене су за шетње заљубљених парова. Ово острво је дом фантастичном хотела “Хотел де Тоирас”, који је уређен у класичном француском стилу.

Хитхорн, Холандија

Хитхорн је село углавном без аутомобила, познато по каналима, стазама за шетњу и вожњу бицикла, те кућама у зеленилу. Ово село на сјеверу Холандије често зову Венецијом сјевера, а посјетиоци кажу да изгледа као да је испало из неке бајке. Романтичну атмосферу употпуњују и гондоле. 

Ротенбург, Њемачка

Ријеч је о најбоље очуваном њемачком средњовјековном граду, који изгледа баш као из бајке. Торњеви, камене улице, старе куће, све то је могуће пронаћи у Ротенбургу.

 Туристичке меке

Париз је познат као најромантичнији град на свијету, па чак и чувени, прави, пољубац носи назив француски.

Ренесансни амбијент Фиренце под чаробним сунцем Тоскане даје овом граду бајковиту атмосферу, идеалну за љубавнике, али и љубитеље умјетности. Будимпешту с разлогом зову бисером Дунава или Паризом истока, а красе је предивни паркови, још љепши мостови. Архитектура, куће поред канала, прекрасни тргови и центар града привлаче велики број романтика из цијелог свијета баш у Амстердам. Бројни дворци, цркве, куле и Карлов мост са 30 кипова красе Праг. Обичај је дотаћи кип и зажељети жељу, јер се вјерује да ће се жеља остварити и да ћете се брзо вратити у Праг.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана