Амстердам уводи додатне таксе за посјетиоце

Б92
Амстердам уводи додатне таксе за посјетиоце

Туристичке таксе у Амстердаму су свакако међу највишим у Европи, а од наредне године ће се наћи на првом мјесту. Холандска престоница ће увести додатна три евра за ноћење у овом граду.

То значи да ће такса за ноћење у хотелу са једном звјездицом бити већа него ноћење у некој другој престоници у хотелу са пет звјездица.
Двокреветна соба са заједничким купатилом има таксу од 16 евра по ноћењу и додатна три евра по особи за једно ноћење, а у Берлину у луксузном хотелу ноћење у двокревтној соби има таксу од 12 евра.У хотелу од пет звјездица у Риму такса износи 14 евра, што је тренутно највише у Европи, али и то ће бити мање од таксе за ноћење у хотелу са једном звјездицом када Амстердам уведе повећање туристичког пореза.
"Велики број посјетиоца доприноси великим трошковима за одржавање града безбједним и чистим, као и одржавање јавног простора попут тротоара, кеја, мостова и улица у добром стању", рекао је портпарол Амстердама.
Повећање туристичке таксе најавила је и Венеција и то у висини од 10 евра за оне који долазе само на један дан, а за оне који остају да преноће неће важити увећање.
Градови који се такође боре са превеликим бројем туриста су Барселона и Дубровник, али они нису најављивали пораст цијена туристичких такси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана