Кастел у врху туристичких бисера региона

Илијана Божић
Кастел у врху туристичких бисера региона

Бањалука - Тврђава Кастел, заједно са још три тврђаве из региона, увршћена је у европски пројекат под називом “Креативна историја Балкана” (Creative History Balkans Tour) који промовише културно насљеђе и туристичке потенцијале Балкана.

На конференцији за новинаре, која је одржана у Каменој кући на Кастелу, речено је да овај пројекат, осим бањалучког Кастела, промовише још три историјске тврђаве, Петроварадинску у Новом Саду, Стари град у Будви и Розафа у Скадру. Идејни творац овог пројекта је “Егзит фондација” из Новог Сада, а представница ове организације Милица Ђилас је нагласила да је главни циљ пројекта уједињење региона у очувању богате историјске и културне баштине Балкана.

- Сматрамо да ту баштину треба да чувамо, али и унапређујемо. Због тога смо и покренули пројекат повезивања четири балканске тврђаве како би оне биле што ближе савременим туристима - казала је Ђиласова те додала да ће у оквиру овог пројекта, између осталог, бити израђене и интернет презентације све четири тврђаве.

Шефица Одсјека за међународну и регионалну сарадњу града Дијана Грбић нагласила је да је градска администрација у протекле двије године учинила много да Кастел оживи, али да има још много посла у вези с тим настојањима.

- Прихватили смо учешће у овом пројекту како бисмо додатно промовисали тврђаву Кастел, али и Бањалуку уопште. Ово је изузетна прилика да кроз јединствену платформу и канале комуникације допремо до нових корисника и додатно промовишемо наше туристичке потенцијале - рекла је Грбићева.

Директор фондације “Европска престоница културе 2024” Марко Билбија казао је да овај пројекат на специфичан начин посматра улоге тврђаве у животу једног града, гдје тврђава није само туристички већ и велики креативни културни потенцијал.

- Кроз наш пројекат ЕПК 2024. тврђаве видимо као мјеста сусрета, што кореспондира и са нашим слоганом “Супротности се привлаче”. Овдје имамо случај да се привлаче историја и будућност, насљеђе и креативна индустрија. Нама је ово одлична прилика и да видимо како је “Егзит фондација” допринијела Новом Саду да постане Европска престоница културе 2021. године, али и да пошаљемо снажну поруку на међународном плану - истакао је Билбија.

Пројекат “Креативна историја Балкана”, уз финансијску подршку ЕУ и Савјета за регионалну сарадњу, има за циљ унапређење међусобне сарадње у региону кроз унапређење културног туризма.

Пројекат

Овај пројекат “Егзит фондација” реализује уз подршку Европске уније и Савјета за регионалну сарадњу како би дошло до унапређења туризма те развоја и повезивања региона на западном Балкану. Пројекат има за циљ развој туристичког сектора уз коришћење креативне индустрије и културног насљеђа ради креирања културног квалитета туристичке понуде регионалних туристичких бисера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана