5 уклетих мјеста у Европи: Нека су чак и забрањена за посjетиоце

Б92
5 уклетих мјеста у Европи: Нека су чак и забрањена за посjетиоце

Европа обилује културно-историјским знамењима, али то наслијеђе је “видјело” и све мрачне тренутке нашег континента.

Постоје многа мјеста у Европи, на којима када се нађете, не можете да престанете да се јежите, иако нисте сами, иако није хладно и није мрак.

За оне који вјерују у натприродне силе, тај неугодан осјећај изазивају неосвечени духови који тумарају око историјских дестинација и чекају радознале туристе. Они који не вјерују, свакако морају да признају да “није свеједно” кад закорачите у античку крчму у којој наводно чека паганска свештеница или када треба да обиђете острво у Венецији гдје су наводно пребачени сви обољели од куге.

Килкени, Ирска

Ово је једно од мјеста које важи за уклето, па уколико желите да се “ловите духове” Килкени је мјесто за то. Ирски градић за који везују трагични догађаји, наводно, у себи крије појаве које се приказују посјетиоцима. Килкени се налази око 80 километара од Даблина, а прва је локација у Ирској гдје је одржано суђење вјештицама.

Осим вјештица, приказују се и жртве страдале у реци 1763. године, када је поплава однијела мост и 16 људских живота. Све то прелазак преко ријеке Нор у јутарњим часовима док је “обавијена” маглом и причама људи како су видјели људске фигуре како се извијају изнад ријеке чини језивим.

Острво Повеља, Италија

У близини елгантне и блиставе Венеције, налази се острво Повеља, која нема нимало сличности са туристичким дијелом града. Острво се сматра уклетим са веома добрим разлогом. На ово острво су протјерани сви они који су умирали од куге, а у 19. вијеку овде је отворена болница за менталне болеснике.

Болница је затворена након што су се појавиле оптужбе да доктор изводи експерименте на пацијентима и да су зато удљени од погледа јавности. Острво је данас забрањено за посјетиоце, мада би и посјета вјероватно била мала...

Дворац Брисак, Француска

Овај прелијепи уклети дворац са златним плафонима и богатим намјештајем “свједочио” је мрачном догађају. Дјевојка по имену Шарлота је ухваћена у прељуби са пријатељем њеног мужа који их је обоје убио. Данас, она наводно лута по двору и завијек ће бити “заробљена” ту због преране смрти. Гости и особље кажу да је најчешће виђају кули капеле замка, како шета у зеленој хаљини.

Лондон тауер , Енглеска

Крвава историја ове грађевине је “обезбједила много духова”. Изграђен у 11. вијеку како би штитила аристократију, касније је кориштен као затвор и губилиште. Хенри VI је убијен овдје за вријеме Ратова ружа, као и три краљице- Ана Болен, Катарина Хауард и Џејн Греј.

Многи тврде да дух Ане Болен тумара око мјеста на којем је погубљена, као и дух Арабеле Стјуарт, краљичине рођаке, која је била ухапшена зато што се удала без дозволе краљевства. Годишње око три милиона људи посјети ово мјесто како би се “суочили” са духовима

Акершус Фестнинг, Норвешка

Средњовјековни дворац подигнут 1300. године, а све до 1950. године овдје се налазио затвор који је неколико пута био опсједан. Затвореницу су били изложени тешком физичком напору, а познато је да су се окови и ланци користили како би сви били дисциплиновани.

Посјетиоци тврде да се овдје непрестано чује шапат и гребање дуж ходника, а радници су пријављивали чудне осјећаје-као да их неко гурне док нешто раде, а нема никога у близини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана