Зуроф: Народи који немају добру историју смишљају другу

Срна
Зуроф: Народи који немају добру историју смишљају другу

БЕОГРАД - Народи који немају прикладну и добру историју, смисле другу и то је случај са Украјином, гдје се масовне убице претварају у националне хероје и нико не мари да ли убијају Јевреје или Пољаке, изјавио је директор Центра “Симон Визентал” у Јерусалиму Ефраим Зуроф поводом скандала са поздрављањем украјинског нацисте у канадском парламенту.

”Они промовишу оно што ми називамо искривљавањем, фалсификовањем Холокауста. Сви знају за порицање Холокауста, онда када се сматра да га није било. Али, појавила се нова пријетња сјећању, спомену и просвјетљењу, а то је фалсификовање. Шта то значи Значи да они не поричу да је Холокауст постојао, већ мјењају наратив онога што се заправо догодило”, река је Зуроф.

Према његовим ријечима, у свим тим земљама, чим су постале независне и демократске, одједном се потпуно неочекивано испоставило да су све злочине извршили нацисти, а локално становништво практично уопште није имало никакве везе са тим.

Зуроф истиче да је то апсолутна лаж.

“Како се могу величати масовне убице Шта мислите, како се осјећају Јевреји, Пољаци, када такве као што су /Роман/ Шухевич претварају у националне хероје, или /Степана/ Бандеру и остале Ти људи су се заједно са нацистима борили за побједу Трећег рајха, најгеноциднијег режима у историји човјечанства”, рекао је Зуроф за “Спутњик”.

Он сматра да оно што је учинио предсједник доњег дома канадског парламента Ентони Рота, који је позвао украјинског нацисту и ветерана СС дивизије у канадском парламент гдје је дочекан овацијама, вјероватно јесте резултат потпуног незнања, истичући да је то ужасно, а касније извињење је смијешно.

Зуроф наводи да је његов ментор и савјетник током магистарских и докторских студија на хебрејском универзитету за проучавање Холокауста био професор Јехуда Бауер, најистакнутији, најискуснији и највећи познавалац Холокауста на свијету.

“Прије неколико година одржао је говор о искривљавању Холокауста. Рекао је нешто врло једноставно: народи желе да имају прикладну и добру историју. А ако то немају и ако им историја није баш срећна или добра, смисле другу. Дакле, управо се то дешава у Украјини. Тамо људи масовне убице претварају у националне хероје. И никога није брига да ли убијају Јевреје или Пољаке”, закључио је Зуроф.

На сједници парламента Канаде у част посјете украјинског предсједника Владимира Зеленског 22. септембра био је присутан 98-годишњи Јарослав Хунка, којег је предсједавајући Доњег дома парламента уз аплауз представио као “борца за независност Украјине од Руса током Другог свјетског рата”.

Испоставило се да је Хунка бивши припадник украјинске добровољачке СС дивизије “Галиција” која, не само да се борила против Црвене армије, већ је била позната и по звјерствима над Јеврејима, Пољацима, Бјелорусима и Словацима.

Предсједник Представничког дома Парламента Канаде Ентони Рота поднио је јуче оставку, након што је изазвао огорчење јер је у скупштини јавно похвалио бившег нацистичког војника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана