Знате ли причу о Патрицији Ређани, "црној удовици" породице Гучи

ГС
Знате ли причу о Патрицији Ређани, "црној удовици" породице Гучи

Филм "House of Gucci" легендарног Ридлија Скота у наша кина стиже у четвртак, 25. новембра, а од самог објављивања дигао је велику прашину отворивши мрачна питања из прошлости једне од најчувенијих италијанских породица.

У центру драме нашла се Патриција Ређани, данас најомраженија чланица те породице, али и жена чију причу не знају баш сви.

"Црна удовица" због које би Лејди Гага могла добити престижног Оскара родила се на сјеверу Италије у Вињоли. Одрасла је у сиромаштву са самохраном мајком, а оца никада није упознала. Након што се њена мајка вјенчала за богатог предузетника, ствари су се промијениле, а Патрицијин живот тек креће.

На једној од свечаних церемонија упознаје Мауриција, згодног насљедника породице Гучи и само двије године послије 1972. одводи га пред олтар, изговоривши судбоносно "да".

Иако је то била љубав на први поглед, за Патрицијиног свекра Родолфа Гучија она је заувијек остала "прождрљивица у лову на богатство"

Убрзо су постали један од најутицајнијих славних парова, а живјели су животом из снова. Поред властитих, Патриција је имала и велике амбиције за свог мужа. Стално му је указивала на то како једна особа на трону треба да дјелује, а у њиховом новом дому у ЊуЈорку неријетко је организовала и престижне забаве ширећи њихов круг пријатеља.

Супружници постају родитељи кћеркица Алегре и Алесандре, а њиховим рођењем, љубав између пара почиње нестајати. Маурицио је почео сам доносити одлуке, преставши тражити супругину помоћ, што је ескалирало бројним свађама, а на крају и - његовом невјером.

Када јој је саопштио да је напушта, Патрицији је све било јасно. Преко ноћи је све што је градила исклизнуло из њених руку. Након развода који је прихватила једва и уз велике новчане накнаде, Маурицио је почео упловљавати у бројне "љубавне авантуре", а остављена Ређани је то тешко подносила.

Ипак, нико није схватао колико бијеса она накупља у себи. Често је изјављивала да га жели видјети мртвог, пријетила му, а заклела се и да ће га сама уништити.

Крај насљедника породице Гучи

Маурицио је 25. марта 1995. године, као и сваког другог обичног дана, кренуо до свога уреда. Испред врата га је дочекао непознати нападач који је, без ријечи, пуцао у њега. Насљедник Гучија недуго након тога је преминуо.

"Кад сам сазнала да је умро, испрва сам била шокирана, а онда сам осјетила олакшање. Сви моји проблеми били су ријешени", рекла је тада Патриција, која је с кћерима одмах уселила у луксузни стан свог бившег супруга.

Иако је полиција од самог почетка сумњала на њу, доказа није било, а Ређани је наставила живјети мирним и луксузним животом.

Двије године касније полиција је добила анонимну пријаву са свим доказима против Патриције. На суђењу је доказано да је унајмила професионалног убицу Бенедета Цераула, којем је платила 375.000 долара. Иако никад није престала тврдити да је невина и како је све намјештено, Патриција је 1998. осуђена на 29 година затвора.

"Презирала сам га. Радила сам доста ствари, подваљивала му, пријетила, проклињала, али никад нисам издала наређење да га убију. Оно како су ме други окарактерисали није била истина", говорила је.

У затвору тек наступају тешки дани за Патрицију, а колико јој је вријеме тамо тешко пало доказује и чињеница да се покушала објесити.

То је резултирало смањењем затворске казне на 26 година. Прву прилику за увјетну слободну добила је 2011. године, но одбивши један од увјета - да ради, затворила је врата слободи. Пет година касније, предомислила се и прихватила посао савјетнице у драгуљарској кући Бозарт.

Након 18 година проведених у затвору Патриција излази на слободу.

Иако је вјешто избјегавала новинаре и њихова питања, никад се није скривала, а по изласку из затвора одмах се запутила у шоппинг како би се припремила за "нови живот".

"Нисам невина, али нисам ни крива", често је говорила.

Данас "црна удовица" живи мирним животом, ријетко излазећи у јавност.

"Сматрам себе веома јаком особом након што сам толико година живјела у заробљеништву", рекла је.

Иако њене кћери не желе чути за мајку, она је, макар на најтежи начин, постигла свој циљ - да цијели свијет чује за њено име.

Поред Лејди Гаге, која утјеловљује Патрицију Ређани, у филму "House of Gucci" глуме и Адам Дрajвер, Салма Хајек, Џаред Лето, Ал Паћино и многи други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана