Знате ли ко и шта све има свој дан у години: Пешкири, месо, секс, …

avaz.ba
Знате ли ко и шта све има свој дан у години: Пешкири, месо, секс, …

Скоро сваки у години посвећен је неком проблему или некој друштвеној групи, о којем се недовољно говори осталих 365 дана.

Неки од ових “празника” су поприлично бизарни, попут - Свјетског дана оргазма или Свјетског дана пешкира, а неки нас подсјећају и на теме које нису нимало пријатне.

31. јануара - Национални дан борбе против дуванског дима. Кад кажемо пушење, прије свега мислимо на дим, непријатан мирис и зависност, али најтежа посљедица су болести - прије свега рак и хронична опструктивна болест плућа, за које такође постоје посебни дани у години. 

21. фебруар - Дан матерњег језика. На први поглед, ништа лакше него очувати матерњи језик међутим свједоци смо чињенице да нека дјеца, прве ријечи које изговаре након “мама” и “тата” буду енглеске или неки неразговијетан микс... 

20. март - Дан одрицања од меса. Вегетаријанци су одушевљени овим “празником”, а бит ће сретно је и ваше тијело, јер, чак и ако немате проблем са убијањем животиња или не схватате еколошки аспект вегетаријанства, добро ће вам доћи “чишћење” од масноћа животињског порекла, јер ни у чему не треба претеривати... 

10. април - Дан башлије или прибадаче. Једна једноставна ствар, коју неријетко свако од нас користи је башлија. “Сигурносна игла” патентирана је средином 19. вијека, иако су сличне направе користили и стари Грци и Римљани. 

25. мај - Дан пешкира. Овај дан уведен је не (само) зато што је то практична ствар, без које би живот савременог човјека био незамислив, већ у знак поштовања према аутору Аутостоперског водича кроз галаксију. 

24. јуни - Свјетки дан рода. Свјетски дан рода је 24. јун. Роде су птице које у нашим животима имају посебан значај - још док смо дјеца, слушамо приче како су нас роде донијеле на свијет, јер је биологија за те године сувише компликована ствар.

25. август - Европска ноћ слијепих мишева. Да су ситне животиње које лете у тами корисне, а не опасне, тешко ћете убиједити некога ко се истински плаши слијепих мишева. Ипак, фаму да су то крволочне животиње, да се петљају у косу и нападају људе полако одлази у хисторију, а слијепи мишеви се све више цијене.

29. септембар - Свјетски дан гусака. Према једној легенди енглеских исељеника у САД, ако једете гуске 29. септембра (на дан светог Михајла) нећете пожељети новац цијеле године.

13. октобар - Свјетски дан неношења грудњака. Дан који славе жене, а обожавају мушкарци. Груди су природно лијепе и не треба их спутавати, а није баш ни удобно. Стога, жене, макар један дан приуштите својим грудима слободу.

19. новембар - Дан мушкараца. Ствари су толико озбиљне да се у неким државама организирају и протести за права мушкараца. Истог дана обиљежава се и Свјетски дан тоалета.

22. децембар - Свјетски дан оргазма. Требало би да скрене пажњу на чињеницу да су интимни односи често скривени под велом табуа. Ипак, једна врста оргазма толико је посебна да она има и свој, посебан дан, 6. август.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана