Земљи пријети инвазија микроорганизама

Срна
Foto: гс

БИЈЕЉИНА- Земљи пријети инвазија ванземаљаца, али не „малих зелених“, већ микроорганизама из свемира, упозоравају научници.

Ентони Рикарди са Универзитета „Мекгил“ и његове колеге описали су у научном часопису „Бајосајенс“ опасности које такви организми представљају.

Они упозоравају да биолошка контаминација једнако угрожава екосистеме и људско здравље.

Биолошке инвазије су проблем глобалне биобезбједности, те захтијевају ригорозна рјешења због штете коју наносе људском здрављу.

Упркос значајном опрезу у вези са микробима међу свјетским свемирским агенцијама, аутори наглашавају да су бактеријски сојеви који показују екстремну отпорност на јонизујуће зрачење, исушивање, те дезинфекциона средства били /изоловани/ у Насиним „чистим собама“, које се користе за склапање свемирских летјелица.

Истакнут је посебан приступ за рјешавање оваквих алармантних сценарија, а то је појава „поља научне инвазије“, када научници проучавају узроке и посљедице уношења организама у средину изван њихових еволуционих граница.

Истраживање је довело до нових увида у епидемиологији, брзој еволуцији, односу између биолошке разноврсности и стабилности екосистема, те динамике на линији грабљивац-плијен и паразит-домаћин.

Научници описују протоколе за рано откривање, процјену опасности, брзо дјеловање и процедуре за изоловање опасних микроорганизама из свемира, који се тренутно користе за инвазивне врсте на Земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана