Због пандемије, око 40 милиона дјеце пропушта образовање у раном дјетињству

Анадолија
Због пандемије, око 40 милиона дјеце пропушта образовање у раном дјетињству

ДАКА - Око 40 милиона дјеце широм свијета, од чега више од половине из јужне Азије, пропустило је образовање у раном дјетињству због избијања вируса корона, наводи се у извјештају Уједињених нација (УН), преноси Анадолија.

 “Најмање 40 милиона дјеце широм свијета, од којих је готово 22 милиона из Јужне Азије, у критичној предшколској години је пропустило образовање у раном дјетињству -19 затворене установе за бригу о дјеци и раном образовању”, навео је УНИЦЕФ.

Описујући образовање у раном дјетињству као темељно у помагању дјеци да остваре свој пуни потенцијал, подаци с терена упозоравају на угрожавање будућности милиона дјеце, посебно у јужној Азији.

Џин Гаф, регионална директорица УНИЦЕФ-а за Јужну Азију, изјавила је да су дјеца међу онима који су најтеже погођени пандемијом Ковид -19 у Јужној Азији.

Сматра да су вишемјесечно затварање школа и учење на даљину одузели дјеци њихово универзално право на образовање.

Организација “Save the Children” објавила је прије неколико дана да је пандемија вируса корона изазвала “глобалну кризу образовања без преседана”, с готово 10 милиона дјеце која су погођена затварањем школа и која се можда никада неће вратити у своје разреде.

Према подацима ове међународне организације, најтеже је погођено подручје субсахарске Африке у којој се налази чак 56 посто дјеце у доби од 6 до 14 година која не могу похађати школу.

Стручњаци сматрају да је ово регија у свијету у којој се налази највише дјеце која не могу похађати школу. Такође, скоро 80 посто ученика у земљама ове афричке регије суочавају се с проблемом приступа интернету или електричној енергији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана