Због ове паштете се иде у затвор VIDEO

telegraf.rs
Због ове паштете се иде у затвор VIDEO

Контроверзни француски деликатес "foie gras ", паштета направљена од јетре гуске или патке, могао би ускоро да буде забрањен у Њујорку због начина на који се производи, односно бруталности над животињама.

Већина чланова Градског савјета потписала је сагласност за увођење закона којим би се стопирала продаја ове луксузне паштете. То значи да ће ресторани, супермаркети и продавнице потпуно да остану без овог деликатеса.

Одлуку подржавају удружења за заштиту животиња и критичари који сматрају да су методе производње окрутне.

Процес производње укључује насилно храњење птица тако што им се у грло набије цев, товећи јетру.

Било који ресторан који буде ухваћен да продаје овај производ биће кажњен са 1.000 долара или чак једном годином затвора.

Компаније ипак упозоравају да би забрана могла да има много негативних утицаја, те да ће фарме да буду оштећене финансијски, те да ће много људи остати без посла.

Закон је подржао и градоначелник Њујорка Бил де Бласио након пто је договорено да ће наступити трогодишње поступно раздобље у ком ће предузећима да буде омогућено да се прилагиде.

Иначе, овај закон је само дио аката који су "animal frendli ", а који су представљени у овом граду. Један од њих је онај који се односи на коње и забрану да раде док су напољу температуре изнад 32 степена Целзијусових. Такође, у Њујорку је забрањена продаја, лов и држање голубова.

Ова паштета је такође већ забрањена у неким мjестима, као што су Чикаго и Калифорнија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана