Због чега се појављују кратери након земљотреса

Г.С.
Због чега се појављују кратери након земљотреса

Појава огромног кратера у Турској након катастрофалног земљотреса почетком фебруара узнемирила је јавност, а ово је посљедњи овакав феномен у земљи, након што се прошле године у турском региону долине Конија отворило 16 џиновских вртача у року од неколико мјесеци усљед суше.

Како је објављено у суботу, у Турској се изненада појавио кратер површине од око 1.400 квадратних метара у округу Решадије, пречника 37 метара, за који тамошњи геолози не могу да пронађу везу с недавним катастрофалним земљотресом.

– Земљотрес од 6. фебруара или накнадни потреси немају везе са рупом, која је изгледа настала претходних дана. Нисмо могли да утврдимо због чега. Можда се земља спремала да се уруши још раније, али да је заиста повезана са земљотресом – па не би се рупа отворила 20-так дана касније – рекао је професор Фетулах Арик, директор Центра за истраживање природних појава у Обруку.

Мистериозне рупе код Петриње

Иако стручњаци тврде да појава кратера нема везе са недавним снажним потресом, рупа дубока 15 метара претила је да прогута кућу скоро мјесец дана након земљотреса у Хрватској.

Хрватску је погодила серија земљотреса у последњим данима 2020. а тло се није смиривало ни првих дана нове године. Последњи јаки земљотрес од 6,3 Рихтера, 29. децембра, осјетио се у читавој земљи и региону и био чак 30 пута јачи од оног 22. марта који је био најјачи у задњих 140 година, након серије потреса дан раније.

У земљи су настали кратери и рупе, неки су и у близини кућа. Примјећено је 51 отварање, од којих је последњих дана откривено 13 нових, углавном на пољопривредном земљишту. Најдубља рупа након потреса, дубока око 15 метара, налазила се у непосредној близини породичне куће. Највећа “урушна вртача” на Банији пречника 30 метара, отворила се 6. јануара 2021. између 12 и 14 сати и да је њен пречник тада био десет метара.

16 џиновских рупа у турској долини

Прошле године се у турској долини Конија отворило 16 џиновских рупа за неколико мјесеци, након што је суша довела до урушавања кречњака.

Вртаче су се формирале у првих девет месеци 2022. Арик је у септембру рекао да има више од 2.600 рупа у равници Конија, упозоравајући на неконтролисано коришћење подземних вода.

Арик је рекао да је најефикаснија мера решавања проблема вртача контрола коришћења подземних вода, јер природне голошке услове не можемо да контролишемо. Он је тада ситуацију назвао “климатском катастрофом” и указао да је потражња за водом веома висока.

Стални феномен

Геолози кажу да се вртаче дешавају све време. То су обично успорени, непримјетни процеси који могу да потрају годинама али могу се формирати изненада кад долази до урушавања које може да има драматичне последице у урбаном подручју.

Застрашујући феномен дешава се широм света и могу се догодити било где, не само у равницама већ и насред пута. У Израелу се прошлог љета отворила вртача испод базена виле код Тел Авива, дубока 13 метара, усмртивши једног мушкарца.

Сибирски кратери

Али, међу најпознатијим случајевима су огромне рупе у Сибиру, чију су мистерију научници коначно ријешили кад су спустили дрон у кратер.

У сибирском тлу се 2020. створио кратер снажним избацивање метана, снијега и леда стотинама метара укруг. Појава 17. рупе, од којих је прва настала 2013, на полуострву Јамал и Гида на руском Арктику забринула је научнике који сматрају да су оне посљедица климатских промјена.

Научници су први пут ушли дроном у дубину кратера до 15 метара. Тако су добијени подаци о облику подземне шупљине у којој се накупља метан, на основу којих је направљен 3Д модел кратера, чија дубина износи невероватних 30 метара.

На основу тога потврђена је претпоставка научника – метан се ствара у шупљини у леду, због чега се хумка појављује у нивоу тла. Тај насип расте до одређене границе, након чега експлодира остављајући за собом огроман кратер у земљи.

Шта су вртаче и како настају?

Вртаче су удубљења у земљи без природне спољне површинске дренаже. Кад пада киша, сва вода остаје унутра и обично се слива у подземље.

Кратери се најчешће јављају на “крашком терену”, где се стене испод површине земље природно растварају подземним водама које пролазе кроз њих. Међу растворљиве стене спадају слојеви соли, гипс, кречњак и друге карбонатне стене.

Како се стијене растварају, у подземљу се формирају простори и пећине. Вртаче су драматичне јер земљиште обично остаје нетакнуто неко вријеме док подземни простори не постану превелике. Ако нема довољно ослонца за земљу изнад простора, онда може доћи до наглог урушавања површине земљишта. Ови колапси могу да буду мали или огромни и могу се догодити тамо где су површини кућа или пут, попут изненадног отварања вртаче широке девет метара а дубоке три близу саобраћајнице у јужном Велсу у четвртак.

Највећа вртача на свијету у Кини

Вртаче могу да варирају у величини и облику. Неке су у облику плитке чиније или тањира, друге имају вертикалне зидове и формирају природне баре. Могу да имају неколико метара до више стотина хектара ширине, док им се дубина може бити од 30 центиметара до преко 30 метара.

Најдубља и највећа рупа на свету је Сјаоџао Тјанкенг у Кини. Дубока је 626 метара, са запремином од 130 милиона кубних метара.

Вртаче могу да се појаве природно или буду посљедица људског дјеловања. Вртаче могу да буду било резултата људске грешке, климатских промена или стално променљивог терена планете. Док се у природи најчешће јављају на крашким теренима, у градовима се могу појавити након прекида водовода или пуцања цеви. Могу се појавити и у областима гдје има обилних падавина.

Штета од појаве вртача може бити велика, од финансијских трошкова до губитка живота, преноси Блиц.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана