Зашто на свим руским ракетама у Плестеску стоји име Тања?

Agencije
Зашто на свим руским ракетама у Плестеску стоји име Тања?

Све ракете лансиране с космодрома Плесетск у Русији носе име Тања, јер легенда налаже да уколико на ракети не стоји то женско име, лансирање неће бити успјешно.

Све је почело још давних седамдесетих година прошлог вијека, објашњава у снимку за "Russia Today" шеф истраживачке групе космодрома Плесетск Петар Потапов.

Тада је један поручник, у жељи да изрази љубав својој дјевојци, написао њено име на ракети која је тог дана требало да буде лансирана у свемир. Међутим, како наводи Потапов, тадашњи заповједник, чијег се имена више ни не сјећа, видјевши тај натпис на ракети, наложио је да се њено име обрише прије лансирања.

"Будући да је то лансирање било неуспјешно, од тог тренутка на свакој ракети стоји име Тања, за срећу", додаје Потапов.

Навео је и да ту дужност обавља више од 10 година, да је учествовао у више од 30 лансирања и да на свакој ракети пише "Тања".

Сам космодром настао је крајем педесетих година прошлог вијека за лансирање интерконтиненталних балистичких пројектила R7.

Из тог пројектила настао је читав совјетски програм истраживања свемира, а Плесетск је постао тајна база за лансирање шпијунских сателита. Тек након распада Совјетског савеза, када је Казахстан почео наплаћивати 115 милиона долара годишње за кориштење Бајконура, Плесетску расте популарност.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана