Жалба Франкових потомака Европском суду

Agencije
Жалба Франкових потомака Европском суду

МАДРИД - Потомци диктатора генерала Франциска Франка поднијели су жалбу пред Европским судом за људска права на одлуку шпанских власти прошле године да његови посмртни остаци буду измјештени из грандиозног маузолеја у околину Мадрида.


Адвокати који заступају Франкове унуке саопштили су да породица вјерује да су власти практично извршиле "експропријацију" његових остатака када су у октобру обавиле ексхумацију, пошто им је сада потребна дозвола за обилазак новог мјеста укопа.

Они кажу да је одлука заснована на закону који је противан Европској конвенцији о људским правима и да представља кршење права породице, пренио је АП.

Према шпанском Закону о историјском сјећању из 2007. године, социјалистичке власти су ексхумирале Франкове остатке из маузолеја и сахраниле их у малој породичној крипти сјеверно од Мадрида.

Франково тијело смјештено је у маузолеј убрзо послије његове смрти 1975. године.

Влада је тврдила да савремена демократска држава не треба да има велико светилиште посвећено једном диктатору и да је одлука гест према жртвама шпанског грађанског рата од 1936. до 1939. године, у којем је Франко побиједио, као и свим жртвама прогона његовог скоро четрдесетогодишњег режима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана