"Закључавање" очистило ваздух, али не колико се очекивало

Танјуг
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН - Након почетних извјештаја о драматичном паду загађења ваздуха током закључавања због ковид-19, научници који пажљивије анализирају податке откривају да су побољшања била мања него што су очекивали, пише Глас Америке.

Нису сви загађивачи умањили свој утицај, а бенефити варирају од мјеста до мјеста.

Њихова открића имају импликације на напоре да се ваздух на свијету учини здравијим, преноси ВоА на српском.

Док је корона вирус бјеснио Вуханом и другим кинеским градовима почетком 2020. године, кинеска влада наметнула је прва велика затварања. Саобраћај је нестао са градских улица. Сателити су забиљежили драматичан пад азот-диоксида, (НО2), високо реактивног загађивача који настаје сагоријевањем фосилних горива.

Остали градови забилејжили су пад током ширења пандемије широм свијета.

Било је тешко рећи колико су затварања заслужна, јер ниво загађења ваздуха у великој мјери зависи од временских прилика. Вјетровит дан може да очистит ваздух у граду, док га влажни дан може погоршати, наводи се у тексту.

Дакле, професор атмосферске хемије са Универзитета у Бирмингему Зонгбо Ши и његове колеге користили су машинско учење да би раздвојили податке од утицаја временских прилика у новој студији у часопису Научни напретци (Сциенце Адванцес).

Открили су да су падови загађења стварни, али мањи од очекиваних.

На примјер, након затварања у Вухану, нивои НО2 пали су за чак 90 одсто. Али када је Шијева група уклонила временске утицаје, открили су да је затварање одговорно за тек трећину од тога.

То је дјелимично зато што се живот није потпуно зауставио.

На примјер, у Лондону, док је саобраћај путничких аутомобила опао за 80 одсто, доставних камиона и осталих тешких возила мање је за само 30 до 40 одсто.

Такође, са већим дијелом радне снаге која ради од куће, потрошња електричне енергије је само мало опала, па ни емисије из електрана нису много опале.

У међувремену, док је НО2 опадао, ниво осталих опасних загађивача се повећавао.

То је зато што су правила понашања атмосферске хемије само дјелимично схваћена.

На другој страни, један загађивач, озон, може се повећати када ниво НО2 опадне.

Али многи научници били су изненађени колико је велики ефекат био током затварања због ковида-19. Студија објављена у часопису Наука (Сциенце) забиљежила је изузетно висок ниво загађења озоном и ситним честицама у сјеверним кинеским градовима током затварања због корона вируса крајем јануара и почетком фебруара.

Лоши временски услови - стојећи ваздух и висока влажност ваздуха - у комбинацији са несрећном реакцијом нижих емисија НО2 да погоршају ситуацију.

"Говоримо о смањењу емисија без преседана (НО2), али такође видимо и овај догађај загађења гори од нормалног", рекао је коаутор студије Јан Ванг, научник за атмосферу са Калифорнијског технолошког института.

"Ово је оно што нисмо очекивали. Загађење ситним честицама, познато као ПМ2,5, такође је порасло на многим мјестима у Сједињеним Државама", рекла је научница за заштиту животне средине Универзитета Делаваре Кристина Арчер, преноси ВоА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана