Захваљујући новом закону, сви у Јужној Кореји ће постати годину или двије млађи

Г.С.
Захваљујући новом закону, сви у Јужној Кореји ће постати годину или двије млађи

Јужнокорејци ће ускоро постати годину или двије млађи, захваљујући новом закону усвојеном у четвртак који има за циљ стандардизовати начин на који се израчунава доб у земљи.

Тренутно је уобичајено да Јужнокорејци немају само једну доб, већ три – "међународну доб", "корејску доб" и "календарску доб". Али да би се окончала забуна, парламент земље је декретом одредио да од јула 2023. године сви службени документи морају користити стандардну ​​"међународну доб".

Тај потез, који слиједи након дуготрајне расправе о том питању, ускладиће земљу с већином остатка свијета и смањити правне недосљедности које произлазе из употребе трију различитих система.

У Јужној Кореји, "међународна доб" особе односи се на број година од рођења и почиње од нуле, исти систем који се користи у већини других земаља. Али када их се пита о доби у неформалном окружењу, већина Јужнокорејаца ће одговорити са својом "корејском доби", која може бити једну или чак двије године старија од њихове "међународне доби".

Према овом систему, бебе се сматрају старим годину дана на дан рођења, а година се додаје сваког 1. јануара. У неким околностима, Јужнокорејци такође користе своју "календарску доб", неку врсту мијешања између међународне и корејске доби, који бебе сматрају старима нула година на дан када су рођени и додаје годину дана њиховој доби сваког 1. јануара.

Узмимо за примјер Псија, пјевача "Гангнам Стајлеа". Рођен је 31. децембра 1977. године, према међународној доби сматра се да има 44 године, 45 према старости у календарској години, и 46 према корејској доби. Ако ово звучи збуњујуће, јест, будући да се свакодневни живот у земљи често мијења између мјешавине различитих система.

Већина људи користи корејску доб, која вуче коријене из Кине, у свакодневном животу док се међународна доб чешће користи за правна и службена питања, на примјер, када се ради о грађанским законима. Међутим, неки закони, укључујући оне који окружују законску доб за пијење, пушење и војну обавезу, користе доб у календарској години.

Закон усвојен у четвртак стандардизоваће кориштење међународне доби у свим "судским и административним подручјима. Одлука је резултат дугогодишње кампање законодаваца којима је доста вишеструких система.

"Ревизија има за циљ смањити непотребне социо-економске трошкове јер правни и друштвени спорови, као и забуна и даље постоје због различитих начина израчунавања доби", рекао је Јоо Санг-бум из владајуће Странке народне моћи у парламенту, преноси Ројтерс.

Други приједлог закона који је представио заступник Хванг Ју-хонг 2019. године тврдио је да су три методе, осим што су унијеле помутњу, такође узроковале сукоб "потицањем културе хијерархије базиране на доби и избјегавањем одређених мјесеци за рађање дјетета", преноси klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана