Вулкански сумпор утиче на боју перја код сова

ГС
Вулкански сумпор утиче на боју перја код сова

ЊУЈОРК - Излагање вулканском сумпору може да утиче на боју перја код сова, показало је најновије истраживање америчких научника.

Како се наводи, изложеност вулканском тлу богатом сумпором подстиче производњу црвенкастих пигмената на грудима и стомаку, односно до повећања феомеланина, наводи Сајенс њуз.

У студији објављеној у научном часопису “Џорнал оф бајоџиографи” наводи се да би тамније перје могло да има важну улогу у детоксикацији од штетних хемикалија на бази сумпора или да помогне совама да се боље стапају са влажном, стјеновитом шумском позадином острва.

Еволуциони еколог Андреа Романо и његове колеге открили су да су сове ушаре на неким острвима блјеђе од популације на копну, али да су углавном на малим и удаљеним острвима и архипелазима која су претежно вулканског поријекла, тамније од континенталних.

Према Романовим ријечима, неке студије су показале да исхрана богата сумпором или вјештачки извори сумпора, попут загађења, утичу на боју перја и крзна, због чега је његов тим претпоставио да би вулканско окружење пуно сумпора могло да подстакне сове да производе више феомеланина, због чега је перје тамније.

Истраживачи су прегледали очуване, перјем прекривене коже више од 2.000 музејских примјерака сова ушара из десетина група острва и утврдили да су сове на острвима са вулканским земљиштем богатим сумпором или недавно активним вулканима - као што су они на Сулавесију у Индонезији или на Канарским острвима, имале тамније, црвеније перје од оних на невулканским острвима као што је Тасманија.

Ипак, научници сматрају да и ген МЦ1Р може да утиче на чак 70 одсто варијација боја. Могуће је да боје на бази сумпора пружају предности совама, каже Романо и објашњава да су вулканска острва често густа са вегетацијом коју подржава тамно, плодно тло, као и да би тамније перје могло да помогне совама да нестану у свом шумском окружењу.

Такође, токсични ефекат високог излагања сумпору може да се избјегне тако што ће претјерати вишак сумпора у стварање више феомеланина. Међу птицама, веза између боје перја и вулканског сумпора можда није ограничена само на сове ушаре.

Такође је могуће да је однос вулкански сумпор-феомеланин још раширенији код кичмењака, а Романо каже да остаје да се утврди како сумпор долази у тело прица - да ли путем исхране, воде или ваздуха.

- Не знамо ништа о томе како сумпор доспијева до меких ткива овог врхунског предатора - рекао је Романо.

           

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана