Вулкан Анак Кракатау за сат времена два пута избацивао пепео

Танјуг
Вулкан Анак Кракатау за сат времена два пута избацивао пепео

ЏАКАРТА - Вулкан Анак Кракатау данас је еруптирао два пута за нешто више од једног сата, избацујући пепео чак 3.000 метара у ваздух, саопштиле су власти у Индонезији.

Прва експлозија вулкана била је у 7.46 часова по локалном времену, а затим се поновила 62 минута касније, преноси Ројтерс.

Фотографије које је објавио индонежански Центар за вулканологију и геологију приказују ширење великог облака који се надвијао из вулкана и кретао се на југозапад.

Вулкан Анак Кракатау висок је 157 метара и налази у индонезијском мореузу Сунда између острва Јава и Суматра, а еруптирао је више од 10 пута од марта ове године.

Најближе насеље вулкану је удаљено 16,5 км, а власти су прогласиле други највиши ниво узбуне, преноси Ројтерс.

За сада није наређена евакуација, али је туристима и становницима савјетовано да се не приближавају вулкану нити да се пењу на њега.

Индонезија се налази на пацифичком "ватреном прстену" и има 127 активних вулкана, према подацима Центар за вулканологију и геологију.

Анак Кракатау, што значи "дијете Кракатауа" је настао од легендарног вулкана Кракатау, који је 1883. године разнео читаво острво својом експлозијом, када је убијено више од 36.000 људи у серији цунамија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана