Врућ вјетар у Грчкој: 28 степени, људи уживају на плажама

Б92
Foto: Б92

Врућ талас с температуром од чак 28 степени Целзијуса послао је данас Грке масовно на плаже и у паркове, без обзира на "мјере затварања" због епидемије коронавируса.

По Атинској националној опсерваторији, температура у Хањи, на јужном острву Криту, око поднева је достигла 28,3 степена, што је једна од највиших јануарских температура за педесет година.

Типична температура у ово доба године у Грчкој је око 15 степени. У Атини, гдје су термометри достизали 22 степена, људи су хрлили на плаже и тргове и у паркове.

"Вријеме је дивно, а већином смо заглављени код куће", рекао је човек за Скај ТВ са плаже Кавури, код Атине, објашњавајући зашто је ту уз многе који су шетали, а неки и пливали.

Врући вјетар из Африке је уз неуобичајену топлоту донио и много прашине.

Очекује се да ће температура у Грчкој бити висока до сриједе. Полиција је патролирала узалуд покушавајући да се избјегне превелика концентрација становништва.

Полицијски службеници с мегафонима подсјећали су људе да одржавају "социјалну дистанцу" и казнили оне који нису носили маске.

Грчка је "у карантину" од почетка новембра, а власти покушавају да избјегну трећи талас пандемије послије Божића и новогодишњег славља.

У петак су ограничења која је требало да се заврше 11. јануара, продужена за још седмицу дана. У понедјељак се отварају само јасле, вртићи и основне школе. Власти су у недјељу објавиле још 36 смртних случајева.

Више од 4.000 од укупно 5.263 смртна случаја током епидемије у Грчкој догодило се у протекла два мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана