Власнику враћена слика коју су нацисти украли прије 87 година

Тањуг
Власнику враћена слика коју су нацисти украли прије 87 година

ОЛБАНИ - Слика два млада клизача из 19. вијека, коју су нацисти украли од јеврејске породице 1933. године и која је недавно откривена у малом музеју у савезној држави Њујорк, враћена је власницима након 87 година, пише АП.

Слика под називом “Зима”, коју је насликао амерички сликар Гари Мелчерс, дио је заплијене од преко 1.000 уметничких дјела и артефаката коју су нацисти одузели од јеврејске породице Мосе.

Наслиједници су током последње деценије упорно покушавали да поврате украдена уметничка дјела.

Пројекат повратка умјетнина отпочео је 2011. године, а наслиједници су до сада успјели да пронађу преко 50 слика и артефаката из јавних и приватних музеја, као и у приватним колекцијама у Нјемачкој, Аустрији, Швајцарској, Израелу и САД.

Повратак слике “Зима” отпочео је након што је музеј “Аркел” у Канаџохарију у савезној држави Њујорк објавио пост на фејсбуку илустрованом њоме, поводом затварања сезоне у јануару 2017. године.

Пост је примјетио студент “Фраје универзитета” у Берлину који је сарађивао са Мејкеом Хофманом, вођом пројекта за повратак украдених умјетнина коју су покренули наследници породице Мосе и нјемачке културне институције.

Хофман је изјавио да су истраживачи слику успјели да повежу са породицом Мосе уз помоћ директорке музеја “Аркел”.

Слику је 1900. године купио магнат Рудолф Мосе, а након његове смрти 1920. године, наслиједила ју је његова ћерка. Она је заједно са својим супругом водила новине “Берлинер тагерблат”, које су критиковале Нацистичку странку током првих година њених успона. Они су због прогона нациста Нјемачку напустили 1933. године, а нацисти су заплијенили сву њихову имовину, укључујући и умјетничку колекцију.

Слика је маја 1934. године на аукцији продата непознатом купцу. Пет мјесеци касније нашла се у градској галерији у Њујорку, где је запала за око Бартлету Аркелу, богатом колекционару. Слика је касније постала дио колекције изложене у музеју који је по њему добио име.

Не постоје докази да је Аркел био упознат са историјом слике.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана