Власник радње нуди помоћ лопову након неуспјелог покушаја крађе мобилних телефона

Анадолија
Foto: Принтскрин

ЛОНДОН– Власник радње у Девсбурију у западном Јоркширу понудио је помоћ лопову након што је неуспјешно покушао украсти мобилне телефоне из његове продавнице, захваљујући аутоматском закључавању врата.

Афзал Адам, власник мале продавнице мобилних телефона, објавио је снимак на којем се види како младић са капуљачом на глави покушава да напусти радњу са телефонима. Међутим, радњу је напустио тек након што је предао телефоне док је Адам откључавао врата.

Касније, Адам је човјеку понудио подршку путем поста на Твитеру, апелујући на њега да се врати по помоћ уколико му затреба.

“Времена су тешка за многе од нас у овом тренутку, па ако се борите да имате храну на столу, молим вас да нас посјетите у продавници да видимо како можемо помоћи”, написао је Адам, додајући хадис Посланика Мухамеда: “Буди милостив према другима и бићеш милосрдан. Опрости другима и Алах ће опростити теби.”

Адам је рекао да су инсталирали аутоматизовани систем закључавања током пандемије ковид-19 и да се брава на вратима може откључати само испод пулта.

“Оно што се догодило око 15 сати, овај младић у радњи... чим је узео два телефона, чија је вриједност била око 1.700 фунти, побјегао је право до врата покушавајући да изађе“, рекао је Адам и наставио:

“Схватио је да се неће отворити јер су закључана и онда се очигледно могло видјели лице човјека, који се вратио помало посрамљен и вратио телефоне хафизу Осману.”

Адам је појаснио да је лопов вратио телефоне и рекао:

“Знаш, пријатељи су ми рекли да ово урадим. Нисам овакав, пријатељи су ме наговорили да дођем овдје и крадем.”

Адам је тада рекао да су одлучили да га пусте јер “овога пута није ништа украо“.

“Вратили смо телефоне, јер боље је да га пустимо да оде, а не да можда нанесе још неку штету”, истакао је Адам.

Ислам налаже саосјећање 

Адам каже да се понаша на начин на који је поступио, “јер нас ислам не учи да показујемо љутњу и угњетавање”:

“Ислам нас учи да будемо милостиви. Зато је боље да покажемо неку врсту саосјећања према њему. Иншалах (ако Бог да), Алах ће му дати хидајет (упуту). Алах нам свима даје хидајет. Због тога смо овдје. И то је очигледно знате, то је пут на којем смо. Зато је боље да га пустимо да иде.”

Неће тужити крадљивца 

Адам је рекао да ако га полиција позове и пита да ли жели да поднесе тужбу против крадљивца, рећи ће да неће.

“Полиција ако ме позове, јер сигуран сам да ће сада видјети снимке, и ако ме питају да ли желим да поднесем тужбу, нећу поднијети тужбу против њега. Размишљам о томе шта је урадио, Иншалах, надам се да ће разумјети и да ће се промијенити. Мислим да је то боље за њега”, казао је Адам.

Саосјећајући са младићем, Адам је рекао да су та “млада дјеца вани и да је разлог зашто су таква каква јесу због васпитања, таква су због утицаја пријатеља и због околности у којима се налазе”.

“То је разлог зашто раде оно што раде. И мислим да бисмо као муслимани требали бити тамо, вани и барем покушати помоћи овим људима да се увјере да иду правим путем”, наглашава Адам.

Власник радње казао је да још не знају ко је младић, али ако му затреба помоћ, ту су за њега:

“Надам се да ће из видеа добити поруку и ко зна можда би се могао вратити.”

Подршка из цијелог свијета 

Адам каже да је због свог геста добио признање и подршку из цијелог свијета.

“Знате, око 99 посто порука су биле тако охрабрујуће, а поруке смо добили и послане су нам из цијелог свијета. Биле су моћне. Али, истовремено осјећам се привилегованим што има толико муслимана који раде овакве ствари”, вели Адам.

Додаје да је добио и неке негативне коментаре на његов позив да помогне младићу, као што су поруке да су га “требали пребити“, али, ипак је, каже већина била веома позитивна.

Мора се показати шта је ислам 

Адам истиче да постоји много негативности према муслиманима, коју потпирују неки медији у Великој Британији, али да им се мора показати шта је ислам.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана