Висећи мост код Скопља: Резултат упорности и труда једног човјека

Anadolija
Висећи мост код Скопља: Резултат упорности и труда једног човјека

СКОПЉЕ - Мостови су симбол спајања и одувијек су били важни у одржавању комуникације међу људима. Један од мостова који својом специфичним изгледом и архитектуром изазива радозналост пролазника је и висећи мост код скопског села Козле, у Сјеверној Македоније, познат и као Стојанов мост.

Његов градитељ је Стојан Трајановски (70), који је казао да мост симболизује истрајност, труд, жељу, али и тврдоглавост човјека да својим рукама створи оно што му је потребно.

Трајановски истиче да је висећи мост градио двије године, а да је пуштен у употребу 2014. године. Његова жеља била је да изгради мост који би повезивао вјернике са манастиром који се налази у близини села.

Објашњава да му је требало дуже да га изгради јер је на њему радио углавном сам, док је повремено имао помоћ пролазника. Трајановски каже да га посебно радује што га постојање велике стијене која је ометала пут није спријечило да оствари своју идеју и обећање које је дао грађанима.

Након што није успио осигурати финансијска средства за професионално пробијање стијене, сам је научио како разбити камен обичним чекићем и резачем.

"Одавде до аутопута је била шума. Ја сам са двоје људи истрасирао пут и направио покриваче даскама, тако да смо без потребе за великим бројем људи радили на овој површини“, говори Трајановски.

Каже да се потрудио да изградња моста од 100 метара буде што чвршћа и безбједнија, како би овај скривени мост преко ријеке Пчиње, у предграђу Скопља, био омиљено мјесто за бјекство љубитеља природе од градске вреве и буке.

Спој нетакнуте природе и људског труда да се створи објекат који ће безвременски служити човјечанству чини овај висећи мост јединственом грађевином, вриједном не само за локално становништво, већ и за бројне посјетиоце села надомак Скопља.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана