Више од 10.000 земљотреса за мање од седам дана

Срна
Више од 10.000 земљотреса за мање од седам дана

РЕЈКЈАВИК - Више од 10.000 земљотреса догодило се на Исланду за мање од седам дана, пренијели су регионални медији.

На Исланду је од сриједе, 24. фебруара, забиљежено више од 10.000 потреса, што је риједак природни феномен, а тло наставља да се тресе.

Најјачи земљотрес до сада се догодио у ширем подручју Рејкјавика, а потреси су се осјетили на улицама и у кућама у граду. Потрес је био јачине 5,7 степени по Рихтеровој скали и представља најјачи земљотрес на Исланду у посљедњих неколико година, јавио је "Дански радио".

У земљотресу није било повријеђених, пренио је "Спутњик".

"Многи и даље раде од куће, али смо овдје навикли на земљотресе. Стога знамо да не бисмо требали да стављамо тешке вазе или велику количину књига на полице изнад кревета или мјеста за сједење", изјавио је професор Исланског Универзитета Бенедикт Халдорсон.

Он је рекао да су се потреси наставили скоро константно од прошле сриједе, осим краћег мировања у петак ујутру, 26. фебруара.

Халдорсон, који је истраживач Исландског института за метеорологију, истакао је да је тешко рећи када ће тло престати да се тресе.

"Већина ових потреса стане у једном тренутку. Обично најснажнији земљотрес буде први, настави се неко вријеме све слабијим потресима, док се на крају не смири. Ради се о томе да се земља ослобађа вишка енергије како би се поново успоставила равнотежа", објаснио је Халдорсон.

Иако су ријетки у остатку свијета, на Исланду су земљотреси редовна појава, пише "Спутњик".

Халдорсон је истакао да је Исланд у средини зоне земљотреса, те да је држава спремна за то јер има најстрожа правила градње и дјеца у школи уче како да се понашају у случају земљотреса.

Истраживач Државног института за геолошко истраживање Данске и Гренланда Трине Дал-Јенсен нагласио је да су тако велики таласи потреса ријетки чак и на Исланду, гдје се често дешавају земљотреси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана