Вирус корона унио неизвјесност и панику у животе грађана Чикага: Политичка трка у којој су људи на другом мјесту

Миланка Митрић
Вирус корона унио неизвјесност и панику у животе грађана Чикага: Политичка трка у којој су људи на другом мјесту

ЧИКАГО - Живот у доба пандемије која је захватила цијели свијет носи своју тежину сваки дан. Државе су предузеле различите мјере с циљем спречавања ширења вируса корона, а грађани широм свијета тренутно живе у стварности на коју никако нису били спремни.

Како тренутно изгледа живот у Сједињеним Америчким Државама, које сваким даном броје све више заражених, обољелих и умрлих од вируса корона, за “Глас Српске” испричао је Бањалучанин Драган Даничић који живи у Чикагу.

Он сматра да су тамошње власти касно реаговале и предузеле потребне мјере, што је донијело неизвјесност и панику у свакодневни живот грађана, који све више личи само на политичку трку, у којој су и вирус и људи заборављени.

- Људи су доживјели психички крах и након свега овога сигурно ће бити много обољелих од других болести осим вируса корона. Америка дјелује као снажна сила, али одавно је изгубила ову трку. Некад дјелује као да само чекамо када ће нам рећи да се сви враћамо на своје послове, јер не могу више ништа да ураде. Искрено, један дио мене радије би сада био у БиХ него овдје. Када једна држава попут наше нема средстава за неке ствари, некако разумијем, али када једна, наводно, економска сила у свијету не може, или не жели, да обезбиједи маске и рукавице, онда људи стварно почну да осјећају страх - закључио је Даничић.

Према његовим ријечима, у Чикагу је до 15. марта све било нормално и живот се одвијао као и иначе.

- У недјељу, 15. марта, град је био пун. Негдје послије подне објављено је да се од понедјељка затварају сви ресторани и барови. Тај понедјељак је великом броју људи био посљедњи дан на послу. За вирус су сви знали, али се посматрало с типичног арогантног америчког става, те стога до тада није било уведених мјера. Власти нису реаговале на вријеме, а већина људи се тренутно не придржава мјера - прича Даничић.

Према његовим ријечима, паника међу људима, који никако нису били спремни на све то, почела је од тог понедјељка и затварања локала.

- Људи су тада почели масовно да купују ствари и намирнице као да се не знам шта дешавало. Знам да грађани у Америци никада ништа оваквог типа нису доживјели и вјерујем да је зато реакција била таква. Тоалет папира, гела за дезинфекцију, маски за лице, рукавица и осталих средстава за чишћење није било наредне три седмице ни у једном маркету. Одлазак у маркет био је нормалан као и раније. Нико, па ни радници, није носио маске ни рукавице - додао је Даничић и нагласио да није било ни контролисаних редова испред маркета нити других мјера.

Даничић је објаснио да су тек почетком овог мјесеца маркети почели да уводе мјере којима је ограничаван број људи који истовремено могу да уђу у радњу, а сви радници сада носе маске и рукавице.

- Град Чикаго забранио је и затворио сва јавна мјеста окупљања попут паркова, спортских терена и бициклистичких стаза, али већи број људи то не поштује. Не бих рекао да су грађани арогантни, него просто не добијамо никакве нове информације и више није спорно да они који воде државу немају појма шта се дешава. Признајем, као и сви, изморен сам од вијести, мјера, препирања партија и кривљења Доналда Трампа за све - додао је Даничић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана