Вирус корона - пријетња средњег степена?!

Срна
Вирус корона - пријетња средњег степена?!

БРИСЕЛ - Европска комисија класификовала је вирус корона као пријетњу средњег степена по раднике, што је изазвало критике посланика Европског парламента јер се тиме омогућава увођење много блажих безбједносних мјера него да је обољење процијењено као високоризично.

Посланици указују на то да одлука Европске комисије може имати шире економске и здравствене посљедице јер ће утицати и на обнову пословних активности, али и на безбједност радника.

Европска комисија класификовала је вирус корона као трећестепену опасност на четворостепеној листи ризика. Четири представља највиши степен ризика.

Према регулативама ЕУ, вирус трећег степена “може узроковати обољење и представља опасност по раднике, може бити ризика за ширење на заједницу, али обично је на располагању ефикасна мјера спречавања или лијечења”.

Биолошки агенс четвртог степена представља “висок ризик заразе без ефикасне мјере спречавања ширења или лијечења”.

Тренутно нема третмана за спречавање или лијечење ковида-19, од којег је умрло готово 380.000 људи широм свијета.

Европска комисија саопштила је да је кориштено неколико критеријума у класификовању биолошке опасности.

“Постојање или одсутност мјере спречавања ширења или лијечења не може бити једини критеријум”, истиче се у саопштењу и додаје да је одлука заснована на консултацијама са научницима и Свјетском здравственом организацијом.

Посланик Европског парламента Агнес Јонгеријус истакла је да је снажно против одлуке Европске комисије јер је ковид-19 највећи изазов по људско здравље.

Она је нагласила да одлука није донесена на транспарентан начин.

Одлука Европске комисије примјењује се одмах, али Европски парламент може да је блокира током гласања, које ће бити одржано током овог мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана