Вирџинија - прва јужњачка држава која је укинула смртну казну

Тањуг
Вирџинија - прва јужњачка држава која је укинула смртну казну

РИЧМОНД - Државна скупштина Вирџиније усвојила је закон о укидању смртне казне, што је драматични преокрет за државу која је у својој историји погубила више људи од било које друге у САД.

Закон је сада на столу демократског гувернера Ралфа Нортама, који је рекао да ће га потписати, што значи да Вирџинија постаје 23. америчка држава која укида извршење смртне казне, пише Глас Америке.

Демократска већина у скупштини Вирџиније залагала се за укидање смртне казне, тврдећи да је она непропроционално извршавана над људима других раса осим бјелачке, ментално обољелима и сиромашнима.

Републиканци су изражавали забринутост због правде за жртве и чланове њихових породица, наводећи да су неки злочини толико гнусни да починиоци заслужују да буду погубљени.

Представнички дом и Сенат Вирџиније усвојили су одвојене законе о укидању смртне казне раније током фебруара. У понедјељак, Сенат је одобрио верзију из Представничког дома и упутио га Нортаму на потпис.

Републиканска државна сенаторка Џил Вогел придружила се демократама, гласајући за усвајање закона.

Вирџинија је примјењивала смртну казну више од било које друге државе и погубила скоро 1.400 људи од својих колонијалних дана до данас, према Центру за информације о смртној казни.

Од када је Врховни суд поново увео смртну казну 1976. године, Вирџинија је, са 113 извршених погубљења, била на другом мјесту, после Тексаса.

Извршење смртне казне у Вирџинији чекала су још само двојица мушкараца. Ентони Џунипер је осуђен на смрт због убиства своје бивше девојке, двоје њене дјеце и њеног брата 2004. године.

Томас Портер је осуђен због убиства полицајца из Норфолка. Њихове казне ће бити преиначене у казну доживотне робије, без могућности помиловања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана