Вински рат између Италије и Хрватске поново се распламсава

ГС
Foto: rtrs.tv

Вински рат између Италије и Хрватске поново се распламсао, након што је Европска комисија (ЕК) саопштила да ће објатити у службеном гласнику ЕУ захтјев хрватских власти за регистрацију традиционалног израза "прошек“, пише бечки дневник "Пресе".

На одлуку ЕК реаговала је италијанска посланица у Европском парламенту Мара Бицото, која је рекла да су Италијани због ове "луде одлуке ЕУ" спремни да иду на барикаде, како би на сваки могући начин бранили италијански "просеко".

Истиче да свима мора бити јасно да је једини прави "просеко" онај који је направљен у сјеверној Италији, преноси РТРС.

Бицото је најавила да ће парламентарци "Лиге", током наредна два мјесеца, рок за притужбе и приговоре, водити и борбу за одбрану квалитета "просека" и послове хиљаду италијанских предузећа.

Хрватска је у Бриселу покренула поступак за међународно признање имена свог далматинског слатког вина "прошек", те је већ након приступања ЕУ 2013. затражила признавање израза "прошек".

То је Брисел тада одбио због сличности имена са италијанским "просеком".

- Одлука ЕК о признавању заштићене ознаке географског поријекла хрватског вина “прошек“ је погрешна. Министарство пољопривреде већ се изјаснило против тог признања и употребиће све релевантне аргументе како би одбило захтјев Хрватске за регистрацију - најавило је Министарство пољопривреде Италије.

Предсједник региона Венето, у којем се производи "просеко", Лука Цаја, уложио је протест ЕК.

"Пресе“ подсјећа да је Италија прије много година на европском заједничком тржишту заштитила свој “просеко“, што значи да се вина с истим или сличним именом не могу продавати у ЕУ ако не долазе из регије Венето.

Удружење пољопривредника Италије Колдирети указује да хрватска иницијатива представља напад на “просеко“, који се највише извози, али и највише опонаша.

"Пресе" указује да нови вински рат подсјећа на раније спорове око заштите марки у ЕУ, као што је вођен око крањске кобасице између Аустрије и Словеније, али и Италије и Мађарске око вина под именом "токаи".

У спору са Мађарима Италијани су претрпели пораз, па су своје вино "токаји“ морали преименовати у "фриулано".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана