Велшани користе рециклиране пелене за асфалтирање путева

Кликс
Foto: кликс

У Велсу је асфалтирана цеста за коју је кориштена мјешавина чији су дио и рециклиране дјечије пелене.

Ријеч је о путу А487 у Линарту, који је асфалтиран кориштењем рецилираних пелена истопљених у мјешавину за асфалт. Пројект је реализован и уз помоћ родитеља, који су пелене остављали у специјалну канту. Те пелене су скупљане и транспортоване у локалну компанију гдје су очишћене и рециклиране. а резултат је велика количина пластичног пелета спремног да се поново користи.

Познато је да је растопљена пластика веома љепљива, јер је њен хемијски састав веома сличан битумену те се понаша на исти начин када се загрије. Мијешање пластичног пелета с врућим катраном и шљунком се добија мјешавина потребна за асфалтирање путева, а у том случају се користи мање битумена који мијењају тоне пластичног отпада.

Ово су заиста сјајне вијести, јер управо пластични отпад изазива катастрофу у свијету, а на овај начин се ипак даље користи. Индија већ деценијама гради путеве помоћу рециклиране пластиле, а досад су асфалтиране хиљаде километара градских улица и аутопутева управо кориштењем тона рециклиране пластике.

Стандардна мјешавина за асфалтирање треба 10 тона битумена за сваки километар цесте, али захваљујући употреби рециклиране пластике довољно је девет тона битумена на километар пута, док се користи једна тона пластике. На тај начин се смањују трошкови изградње путева, а и користи се нежељена пластика.

Путеви направљени помоћу полимера се налазе и у Канади, јер полимери спречавају пуцање током зиме. Пластифицирани битумен има већу тачку топљења од стандардног, тако да се употребљава на Блиском истоку. Такође, ствара се и мања бука на оваквим путевима па се у ту сврху користи и у САД-у.

Овакви путеви су значајно издржљивији, а примјер је пут у Ченају који је пресвучен пластифицираним битуменом 2002. године. Од тада њиме пролазе аутомобили и камиони, било је и поплава, али пут је у савршеном стању.

Велшани годишње искористе 140 милиона пелена, а оне би могле бити искориштене за унапређење саобраћајне инфраструктуре у цијелом свијету.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана