Велико откриће у Египту: Пронађена мумија прекривена златом

ГС
Велико откриће у Египту: Пронађена мумија прекривена златом

Археолози тврде да су пронашли мумију прекривену златним листићима и запечаћену унутар саркофага који није отваран 4.300 година.

Утврђено је да су то остаци човjека по имену Хекашепес, а сматра се да је мумија једна од најстаријих и најпотпунијих пронађених у Египту, која не припада краљевској породици.

Откривена је у окну на дубини од 15 метара у Сакари, гробљу јужно од Каира, гдје су пронађене још три гробнице.

Једна је припадала „чувару тајне”

Највећа од пронађених мумија припада човјеку по имену Кнумдједеф, свештенику, инспектору и надзорнику племства.

У другој је сахрањен мушкарац Мери, виши званичник у палати који је добио титулу „чувара тајне”, што му је омогућавало да изводи посебне вјерске обреде. Сматра се да је судија и писац Фетек сахрањен у посљедњој гробници, гдје је откривена збирка највећих статуа пронађених у тој области.

У гробницама је откривено и неколико других предмета, међу којима има доста грнчарије. Сва открића датирају од око 25. до 22. вијека прије нове ере, навео је археолог Захи Хавас, бивши египатски министар за антиквитете.

- Ово откриће је веома важно јер повезује краљеве са људима који су живели око њих - рекао је Али Абу Дешиш, још један од археолога који су учествовали у ископавању.

Сакара је служила као гробље више од 3.000 година, а агенција Уједињених нација за образовање, културу и науку (УНЕСКО) ју је уврстила на листу свјетске баштине.

Налази се у некадашњој престоници древног Египта Мемфису, гдје је и више од десет пирамида, међу којима је Степенаста пирамида. Она је близу мјеста гдје је пронађено окно са гробницама.

Ово откриће је услиједило само дан пошто су стручњаци у египатском граду Луксору рекли да су пронашли цијли град из римског доба, који датира из другог и трећег вијека нове ере. Археолози су нашли стамбене зграде, куле и оно што су назвали „металне радионице”, у којима су били лонци, алати и римски новчићи. 

У Египту је дошло до многих археолошких открића у последњих неколико година, у оквиру напора државе да оживи туризам. Влада се нада да ће њихов Велики египатски музеј, који би требало да буде отворен ове године послије одлагања, привући 30 милиона туриста годишње до 2028.

Међутим, критичари оптужују египатску владу да даје предности открићима занимљивијим за медије у односу на озбиљна академска истраживања, како би привукла више туриста.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана