Велика звијезда Африке: Дијамант из Јужне Африке који краси жезло и круну британског монарха

Anadolija
Велика звијезда Африке: Дијамант из Јужне Африке који краси жезло и круну британског монарха

ЈОХАННЕСБУРГ – Недавна церемонија устоличења новог британског краља Чарлса III поново је у жижу јавности вратила највећи брушени дијамант на свијету који се налази на краљевском жезлу, а ријеч је о 530 каратном дијаманту “Велика звијезда Африке“, који је у лондонски двор стигао прије 115 година из Јужноафричке Републике

Највећи ископани дијамант на свијету је Кулинан , и предан је британском краљу Едварду III, сину краљице Викторије, на његов 66. рођендан 1907. године.

Цуллинан је до данас остао највећи ископани квалитетни дијамант имао 3106,75 карата (621,35 грама).

Превоз из Јужне Африке до Енглеске представљао је сигурносни проблем. Детективи су постављени на пароброд који је требао преносити дијамант, али камен на броду био је лажан јер је прави послан у обичној кутији поштом у Енглеску.

Дијамант је краљу уручен у небрушеном стању, а касније је разломљен на девет великих брушених дијаманата и много мањих. Највећи брушени дијамант назван је Велика звијезда Африке Кулинан I и има 530.4 карата, а налази се на врху енглеског краљевског жезла.

Други по величини комад  налази се у енглеској краљевској круни.

У протеклих неколико седмица покренула се поново расправа о захтјеву Јужноафриканаца који желе да им се врати Велика звијезда Африке, за коју тврде да је енглеском двору дана без одобрења њихових предака.

Вриједност дијаманта Велика звијезда Африке процјењује се на најмање 400 милиона долара и један је од најврједнијих драгуља у ризници накита британског краљевског двора.

Дијамант Друга звијезда Африке налази се на краљевској круни, а Мале звијезде Африке красе накит британског монарха и све су то дијелови славног дијаманта Цулинан којег неки у Јужноафричкој Републици и данас сматрају наслијеђем својих предака које су им отеле британске колонијалне власти.

Више од 7.000 људи учествовало у петицији под називом “Повратак Кулинан дијаманта у Јужну Африку“, која је покренута у Јужноафричкој Републици.

Посљедњих седмица, многи корисници друштвених мрежа у Јужној Африци такођер су дијелили овај захтјев. Јужноафрички опозициони парламентарац Зенгула у поруци на свом Тwиттер налогу навео да повратак дијаманата неће бити довољан, већ да Јужноафричка Република треба да надокнади све губитке из британског колонијалног периода и да се повуче из Британског Комонвелта.

Јулиус Малема, вођа треће највеће јужноафричке странке Борци за економску слободу, рекао је након недавне смрти британске краљице Елизабете ИИ да је обиљежавање сјећања на краљицу еквивалентно обиљежавању колонијалног периода. 

Махлакоана је навео да је у стварности овај дијамант однесен у Енглеску без пристанка локалног становништва, које је, како је рекао, било изложено свим врстама притисака и дискриминације. Истичући да је веома разумно доводити у питање поријекла дијаманта, Махлакоана је казао да није међу заговорницима пуког повратка дијаманта.

“Нисам баш сигуран да је враћање дијаманта идеална опција у овој ситуацији. Можда би нам његов повратак сада био безвриједан јер је сада дио туђе историје. Умјесто тога, Јужној Африци треба компензација, надокнада уз израчунату камату од године када је дијамант украден“, поручио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана