Велика зимска прогноза AccuWeatherа: Ево шта чека БиХ

Г.С.
Велика зимска прогноза AccuWeatherа: Ево шта чека БиХ

AccuWeatherова екипа метеоролога саставила је прогнозе за оно што ће зима донијети Европи.

Растуће цијене електричне енергије и плина широм континента дају додатну тежину ономе што ће донијети ова зима. Раздобља хладног времена могу донијети посљедице у различитим аспектима европске економије. То би могло имати дуготрајне учинке на свакодневни живот становника, као и посљедице на туризам и трговину.

Стручњаци кажу да ће на зимску сезону увелике утјецати Ла Нина, океански и атмосферски феномен који је хладни пандан Ел Нињу. Током Ла Нине неуобичајено ниске температуре океана шире се екваторијалним Пацификом, што заузврат ствара систем повратних информација између океана и атмосфере који може утјецати на временске увјете широм свијета - посебно на зимску температуру и снијег.

Утицај Ла Нине

Како су навели климатолози средином новембра, очекује се да би се Ла Нина требала вратити у неутралну фазу у јануару. Унаточ тој промјени током другог дијела сезоне, атмосферски увјети требали би остати слични Ла Нини тоеком цијеле зиме због одступања између климатског феномена и промијењених временских увјета.

Што то значи за зимску прогнозу за 2022./2023. широм Европе? Будући да је ово трећа узастопна зима под утјецајем Ла Нине, ова сезона може донијети прегршт сличности с прошлогодишњим зимским временом. Међутим, прогностичари AccuWeatherа кажу да ова година садржи риједак дио слагалице којег посљедњих година није било.

- Трострука Ла Нина догодила се само три пута од почетка вођења евиденције, а посљедња је била почетком вијека, од 1998. до 2001. - објаснио је виши метеоролог AccuWeatherа Алан Реперт). Осврћући се на неколико ситуација у новијој историји када су биле три зиме Ла Нине заредом, прогностичари могу анализирати те јединствене године и употријебити их за прогнозу што би ова зима могла садржавати.

Јаки вјетрови и појачан ризик од кише

Прогностичари AccuWeatherа кажу како постоје назнаке да ће општа олуја ове зиме често циљати јужну Европу. Локације широм Португала, Шпаније, јужне Француске, Италије и Балкана имају веће изгледе за појаву чешћих догађаја изазваних кишом и вјетром него други дијелови континента. На неки начин, становници од Пиренејског полуотока до југоисточне Европе могли су видјети неке сличности с претходне двије године.

То би могло значити повећан ризик од јаке кише, посебно у југоисточној Француској, сјеверној централној Италији и западном Балкану. Они који живе у градовима попут Венеције у Италији требали би помно пратити све олује у том подручју ове зиме због рањивости своје локације на поплаве. Доминантан јужни траг олује широм Европе такође носи потенцијал за више сњежних падавина дуж јужних падина Алпа.

Олује су познате по томе што доносе штетне вјетрове, јаке кише и чак ослобађају снијег на вишим теренима. Прошле године многи од наведених олујних догађаја у Шпанији и Португалу догодили су се касније, већ у прољеће. Међутим, бројни удари олује Блас осјетили су се током прве половине новембра у дијеловима источне Шпаније и јужне Француске.

Сјеверну и средњу Европу чекају сушни услови

За разлику од нестабилног времена предвиђеног за земље јужне Европе, локације попут сјеверне Француске, Бенелукса, Њемачке и дијелова Пољске могле би имати знатно сушније услове.

Уз олујни тренд према регијама на југу, многе ће се локације широм сјеверне и средишње Европе суочити с ризиком да пропусте обилне зимске падавине. Док су јесенске падавине, које су недавно већ овлажиле подручја Француске, Њемачке и Пољске, биле добродошле за садњу зимских усјева, изгледи за сушу зимску сезону могли би довести до изазова за наставак раста усјева и до нижих приноса у вријеме жетве.

Дијелови Француске и Њемачке могли би бити сушнији у успоредби с локацијама широм Пољске, кажу прогностичари AccuWeatherа, укључујући шира градска подручја Париза и Берлина. Очекује се да ће количине кише и снијега ове зиме бити испод нормале у сјеверној Француској и Њемачкој, али могу бити близу нормале у Пољској. Овим ће подручјем доминирати просјечне или благо исподпросјечне температуре.

Уз мање снијега у прогнози за сјеверну и средњу Европу расте ризик од хладног времена који смањује шансе да зимски усјеви преживе до жетве. Ако на тло падне минимална количина снијега и наступи хладноћа, озими усјеви попут житарица неће имати довољно заштите од продора хладног ваздуха.

AccuWeatherова годишња скијашка прогноза за Европу

Дошло је вријеме за брисање прашине са скија и сноуборда јер стигла је друга годишња верзија AccuWeatherове европске скијашке прогнозе.

Док се многа скијалишта широм Европе припремају за можда најпрометнију скијашку сезону од почетка пандемије коронавируса, поједини власници скијалишта упозоравају да би неки аспекти скијашког искуства ове године могли бити друкчији. Растући трошкови струје и плина натјерали су нека зимовалишта да подигну цијене ионако скупог спорта. Нека се зимовалишта можда уопће не отворе.

Одредишта у Француској осмислила су неколико јединствених тактика како би се смањили трошкови, укључујући успоравање брзине жичара, кориштење обновљиве енергије и тражење потпоре владе, извијестио је Еуроњуз. Као резултат тога, купци би могли платити веће накнаде како би се надокнадили преостали трошкови.

Подручја за која се предвиђа да ће ове зиме имати одличне скијашке увјете укључују одредишта углавном на узвисинама у јужној Европи, гдје ће олује вјероватно бити активне. С друге стране, додатни снијег вјероватно ће имати позитиван учинак на оперативне трошкове на тим локацијама.

Мјеста која ће ове зиме имати добре скијашке увјете укључују зимовалишта у Шкотској, јужној Норвешкој, централној Шпанији и централној Италији. Ове сезоне очекују се лоши увјети за сва одмаралишта која се налазе широм сјеверне Енглеске и подручја у Њемачкој, укључујући сјеверне падине Алпа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана