Утврђена веза топлоте и влаге и самоубистава

Срна
Foto: илустрација

ЛОНДОН- Топлота и влага као резултат климатских промјена могу бити повезани са порастом самоубистава, наводи се у научном извјештају који је користио податке из 60 земаља током неколико деценија.

У чланку објављеном у "Научним извештајима" тврди се да постоје "емпиријски докази" који сугеришу да би "ефекти антропогених климатских промјена" – односно топлота и влажност – могли "имати значајан утицај на ментално здравље".

Нарочито је влага имала већу корелацију са самоубиством него топлотни таласи, а веза је имала највећи утицај на млађе људе и жене, наводи се у извјештају, уз закључак да "вероватно постоји веза између појаве топлотних таласа и релативне влажности са самоубиством".

Коауторка истраживања Соња Ајеб Карлсон рекла је за "Гардијан" да би та веза могла бити резултат тешкоћа тијела да регулише температуру у влажном окружењу и да би спавање такође могло да буде фактор.

"Ако причате о менталном здрављу, постоји доста веза – постоји анксиозност, тешко је спавати, постаје неподношљиво", објаснила је Карлсонова, уз напомену да је недостатак сна "огромна ствар".

Она је напоменула да је тешко спавати када је вруће, а још више када је велика влага.

Иако је утврђено да су државе са високим температурама као што је Тајланд неке од најугроженијих, Карлсонова је упозорила да хладније европске земље попут Шведске такође показују везу између влаге и самоубиства, објашњавајући да "шок од преласка са нижих на екстремне температуре" може бити опасан по ментално здравље.

Према студији, 40 земаља има посебно јаку везу између самоубиства и влаге.

Резултати су, међутим, били помијешани, при чему су неке земље у којима је вруће и велика влага показале смањену стопу самоубистава или никакву корелацију, а у извјештају се наводи да ће бити неопходна даља истраживања.

Студија такође у својим налазима није узела у обзир факторе као што су социоекономски статус и приступ здравственој заштити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана