Утицај короне на животиње: Научници имају све више доказа да људи могу да заразе мачке

ГС
Утицај короне на животиње: Научници имају све више доказа да људи могу да заразе мачке

Шкотски научници утврдили су да су власници пренијели Ковид-19 на мачке које су живјеле с њима.

Истраживачи са универзитета у Глазгову кажу да су мачке добиле вирус од власника.

У питању су мачке различите врсте, које су живјеле у одвојеним домаћинствима.

Једна је имала блаже симптоме, а другу су морали да успавају.

Научници сада желе да установе да ли кућни љубимци могу да се заразе од људи.

Случајеви су откривени током тријаже мачје популације у Великој Британији.

Истраживачи вјерују да су обе мачке заразили власници, који су имали симптоме Ковида-19 прије него што су се мачке разбољеле.

У студији која је објављена у Ветеринари Рекорду пише да они тренутно немају доказа да се вирус преноси са мачке и других домаћих животиња на људе и обрнуто.

Али научници кажу да домаће животиње могу потенцијално да дјелују као „вирусни резервоари" који омогућавају континуирани пренос и напомињу да је важно установити да ли кућни љубимци могу да заразе људе, пише Телеграф.

 

‘Релативно низак ризик’

Ова два случаја преноса вируса са човјека на животињу, откривена у мачјој популацији у Великој Британији, показују зашто је важно да се ради на утврђивању заразе корона вирусом и код љубимаца, каже професорка Маргарета Хоси са МРЦ универзитета за истраживање вируса у Глазгову, једна од водећих ауторки студије.

– Тренутно, пренос вируса са животиње на човјека представља релативно низак ризик за јавно здравље у областима гдје је заражавање међу људима високо. Ипак, како се број заражених људи повећава, број животиња са вирусом је важан како би се утврдило како је Ковид-19 уопште прешао на човјека. Зато је важно утврдити какву улогу имају животиње у преношењу вируса – каже Хоси.

Истраживачи у центру су радили удружено са онима са Ветеринарског дијагностичког сервиса на ветеринарском факултету на студији.

Четворомесечно маче Рагдол које је било заражено корона вирусом живјело је у домаћинству у коме је један члан имао симптоме Ковида крајем марта 2020. године, иако се није тестирао.

Мачку су одвели на преглед код ветеринара због тешкоћа у дисању у априлу 2020. године, али јој се стање погоршало и морали су да је успавају.

Обдукција је показала да су плућа оштећена упалом узрокованом Ковидом-19.

Благи симптоми

Друга мачка која је имала Ковид је шестогодишња сијамка из домаћинства у коме је један члан био позитиван на Ковид-19.

Одвели су је код ветеринара због секрета из носа и коњуктивитиса, али симптоми су били благи и мачка се опоравила.

Ковид-19 је потврђен у прегледу брисева приликом рутинског испитивања патогена између марта и јула прошле године.

Научници вјерују да ова два случаја вероватно не дају праву слику о преношењу болести са човјека на животињу, јер су испитивања на животињама ограничена.

Од како је почела пандемија било је пријава да су мачке позитивне на Ковид у домаћинствима у Хонгконгу, Белгији, Америци, Француској и Шпанији.

Установљено је да су их заразили власници.

Професор Џејмс Вуд, директор одељења за ветерину на Кембриџ универзитету, каже да су ова открића важна јер су потврдила да људи могу да заразе кућне љубимце у неким случајевима.

– Пријављено је да су мачке и пси заражени. Ово је висококвалитетна студија, која укључује секвенцирање цијелог генома ради потврде преносних веза – каже он.

Студију је финансирао фонд Велом ИССФ Ковид Риспонс, а подржао Савјет за медицинска истраживања, преноси Српскаинфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана