UNICEF: Три милијарде људи у свијету нема услове за прање руку, појачан ризик од заразе

Агенције
UNICEF: Три милијарде људи у свијету нема услове за прање руку, појачан ризик од заразе

ЊУЈОРК - Најновији подаци UNICEF -а показују да отприлике три милијарде људи или 40 одсто свјетског становништва немају код куће обезбијеђене услове за одржавање основне хигијене прањем руку.

Међународни фонд за дјецу Уједињених нација упозорио је да недоступност основне хигијене попут прања руку за милионе људи широм свијета значи појачани ризик од заразе вирусом корона и других заразних болести.

Према UNICEF -овом извјештају, објављеном поводом Свјетског дана прања руку, у најнеразвијенијијм земљама руке код куће не може опрати скоро три четвртине становништва.

У Субсахарској Африци, 63 одсто људи који живе у урбаним срединама станује без доступних основних хигијенских услова као што је мјесто за прање руку.

Глобално, 43 одсто школа које похађа 818 милиона ученика нема могућност прања руку водом и сапуном. У најсиромашнијим земљама, постотак школа без мјеста за прање руку пење се на 70 посто.

- Пандемија је додатно нагласила кључну улогу хигијене руку у превенцији болести. Неприхватљиво је да најрањивије заједнице нису у могућности користити најједноставније методе заштите својих и живота ближњих - казала је Кели Ен Нејлор, извршна директорица UNICEF -а за воду, санитацију и хигијену.

Сходно томе, UNICEF је заједно са Свјетском здравственом организацијом (СЗО) покренуо иницијативу "Хигијена руку за све" како би се убрзао и одржао напредак ка томе да хигијена руку буде главни ослонац у интервенцијама у јавном здравству.

То значи побољшање приступа мјестима за прање руку, води, сапуну и средствима за дезинфекцију у свим окружењијма, као и промицање промјене понашања и навика како би се развила пракса оптималног прања руку.

Иницијатива окупља међународне, националне и локалне партнере како би се осигурала доступност и одрживост приступачних производа и услуга, посебно у рањивим и угроженим заједницама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана