УН: Велики аустралијски гребен треба ставити на листу угрожене свјетске баштине

Танјуг
Foto: Принтскрин

СИДНЕЈ- Велики аустралијски гребен требало би да буде хитно увршћен у свјетску баштину која је у опасности, јер је највећи свјетски екосистем коралног гребена изложен значајном негативном утицају климатских промјена и загријевања океана, препоручено је данас на панелу УН.

 Избјељивање гребена се дешава када се вода превише загрије, што изазива да корали избаце шарене алге које живе у њиховим ткивима и побијеле. 

Корали могу да преживе избјељивање, али то негативно утиче на њихов раст и репродукцију због чега је смањена њихова отпорност на климатске промјене, наводи се у извјештају Унескоа.

Научници Унескоа у марту су посјетили Велики аустралијски гребен, а очекивало се да ће извјештај бити објављен прије састанка Комитета за свјетску баштину Унескоа који је био заказан за јуни у Русији, али је то одложено због рата у Украјини, подсјетио је Ројтерс.

Датум одржавања наредног састанка још није одређен. 

Према званичним подацима, око два милиона туриста годишње посјећивало је гребен прије пандемије короне који се налази на североисточној обали Аустралије и то је обезбјеђивало посао за 64.000 људи. 

устралијска влада издвојила је ове године повећана средства за борбу против климатских промјена да би избјегла стављање Великог аустралијског гребена на листу угрожене свјетске баштине јер сматра да би у том случају претрпела значајне губитке од туризма, подсјећа британска агенција.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана