Уједињене нације уклониле марихуану са листе најопаснијих дрога

Агенције
Foto: Илустрација

Комисија за дроге при Уједињеним нацијама изгласала је уклањање канабиса или марихуане са листе "најопаснијих дрога" што представља историјску прекретницу у дугогодишњој борби да се ова биљка препозна као важан лијек.

Комисија је тиме озваничила препоруку Свјетске здравствене организације да канабис и канабисова смола буду уклоњени са листе класе IV наркотичких дрога, а на којој се налазе деструктивне и смртоносне супстанце попут хероина.

Супстанце у класи IV су заправо подкатегорија класе I, што значи не само да је ријеч о "опасним дрогама" него да се воде као "посебно штетне и екстремно ограничених медицинских својстава".

"Ово су добре вијести за милионе људи који користе канабис у терапеутске сврхе. Одлука је рефлексија на растуће тржиште медицинских производа базираних на канабису", речено је у саопћењу.

Треба напоменути да овом одлуком не значи да УН канабис не сматра проблематичном биљком.

Гласање обављено у сриједу значи крај класифицирању канабиса и његове смоле као опасне дроге, али ће због останка у класи I и даље бити под одређеним ограничењима.

Потез УН-а можда неће имати аутоматске посљедице у начину како свјетске владе воде политику у контексту дрога, али би могао дати снагу у јачању легалних основа за препознавање канабиса као медицинске биљке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана