“Убиство тумором” специјалитет ЦИА

Глас Српске
“Убиство тумором” специјалитет ЦИА

Вашингтон - Америчка Централна обавјештајна агенција (ЦИА) од свог оснивања, средином прошлог вијека, убила је низ страних политичара и јавних личности, а метод који је често коришћен јесте “убиство тумором”, тврде новински истраживачи и бивши припадници ове шпијунске агенције.

Један број истраживача, попут новинара Патрика Баба, наводи да је ЦИА одговорна за смрт шведског премијера Улофа Палмеа, чије је убиство до данас предмет разних теорија. Тврди се да постоји извјештај сарадника Штаба за планирање тајних операција “Гладио” да је та ликвидација извршена у сарадњи ЦИА и британског МИ-6.

Разлог је чињеница да је Палме покушавао да се приближи СССР-у како би испословао уклањање нуклеарног оружја из Европе, што НАТО није могао да прихвати.

ЦИА је, према овим изворима, убила и венецуеланског предсједника Уга Чавеза. Посебно је занимљив начин елиминације, како тврде критичари рада Агенције.

Они напомињу да ЦИА “воли да користи убиства тумором”, односно да изазове карцином код одређене особе, која потом убрзо умре. Као примјер такве смрти, осим Чавеза, наведен је чувени музичар Боб Марли, којем је агент ЦИА поклонио патику у којој је била сакривена забодена ињекција са вирусом који изазива карцином.

Тај бивши агент је, како тврде истраживачи, без кајања, описао да је Марли вриснуо када му се ињекција забила у пету док је испробавао патику, не слутећи шта ће се касније десити. Марли је изазвао гњев ЦИА јер није желио да се политички ангажује на Јамајци, гдје је могао да помогне у остваривању одређених интереса. ЦИА је окривљена за убиство Че Геваре у Боливији, а као веома сумњива помиње се и смрт Јасера Арафата.

Као пионир ЦИА у планирању ликвидација путем убацивања тумора у организам жртве-мете помиње се амерички љекар Корнелијус Ровадес из Института за медицинска истраживања “Рокфелер” из Њујорка. Ровадес је “каријеру” започео у Порторику, гдје је био пионир у области “нових начина убијања људи”. Они су ликвидирани тако што би им претходно био убачен вирус.

На списку познатих личности, за чију елиминацију окривљују ЦИА, налази се и Патрис Лумумба, некадашњи предсједник Конга. Агенција је, наводно, користећи “Црвене бригаде”, припремила и отмицу и убиство италијанског премијера Алда Мора. Иако стријељан, Николај Чаушеску, свргнути лидер Румуније, који је претходно медијски сатанизован до крајњих граница, припада кругу жртава ЦИА.

Кастро

Венецуелански писац Луис Брито Гарсија својевремено је навео више од 900 покушаја убиства некадашњег кубанског лидера Фидела Кастра.

И Кастро је, на крају, умро од ријетког случаја тумора на цријевима, па није искључено да је ЦИА “умијешала своје прсте”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана