У Турској пронађени остаци храма посвећеног грчкој богињи Афродити ФОТО

Спутњик
Foto: Shutterstock

Остаци храма посвећеног грчкој богињи љубави Афродити, старог 2.500 година, пронађени су у Турској, на полуострву Урла чешме у области Измир, на западу Турске.

Тим турских археолога, који предводи Елиф Копарал, нашао је дио статуе који приказује жену, као и женску главу од теракоте у храму који потиче из петог вијека прије нове ере, објавио је турски Хуријет.

Копарал је казао како то указује да се ради о храму посвећеном Афродити и доказује да је њен култ био распрострањен у том подручју.

Такође, откривен је и натпис код храма који каже "Ово је свето подручје".

​Афродита је била старогрчка богиња љубави и плодности, али и љепоте. Старогрчки пјесник Хесиод писао је да је она рођена из морске пјене која је настала када је Хрон, вођа прве генерације Титана, током побуне против свог оца бога Урана, одсјекао његове гениталије и бацио их у море.

Према старијем предању, које је пренио Хомер, Афродита је ћерка врховног бога Зевса и Дионе.

Старогрчки математичар Аполодор наводи да је Диона Уранова ћерка, па би Афродита, према Хомеровом тумачењу, била унука примордијалног бога неба Урана, који је са Гејом, богињом земље, био отац већине богова олимпског божанског пантеона.

Иначе, локација Урла чешме веома је археолошки богата, а Елиф Копарал наводи да је била дио јонске цивилизације. На простору површине 1.600 квадратних километара откривено је 35 праисторијских насеља, од којих је 16 из периода неолита, рекао је турски археолог.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана