У Сингапуру отворена највећа плутајућа соларна фарма на свијету

ГС
Foto: Printscreen YouTube

Сингапур је представио плутајућу фарму соларних панела, највећу на свијету која захвата површину 45 фудбалских игралишта и производи довољно електричне енергије за напајање пет постројења за пречишћавање воде на острву.

Пројекат плутајуће соларне фарме је дио напора овог града државе југоисточне Азије да испуни циљ да до 2025. године за четири пута повећа своју производњу соларне енергије како би допринијели борби против климатских промена.

Смјештена на резервоару у западном Сингапуру, соларну фотонапонску фарму са 60 мегавата изградила је подружница компаније "Сембцорп Индустриес".

Соларна фарма могла би да помогне смањењу емисије угљеника за око 32 килотона годишње, што је рецимо количина угљеника коју произведе 7.000 аутомобила, наводи се у заједничкој изјави компаније и сингапурске националне агенције за воде.

За разлику од конвенционалних кровних соларних панела, плутајући имају бољи учинак између пет и 15 одсто због ефекта хлађења који пружа вода и с обзиром на то да их не заклањају зграде, истакнуто је на представљању пројекта.

Електрична енергија произведена из 122.000 соларних панела на локацији од 45 хектара требало би да учини Сингапур једном од ријетких земаља на свијету која има систем за пречишћавање воде који се у потпуности напја одрживом енергијом.

Како би ублажили забринутост јавности, сингапурска Агенција за воду је нагласила да су све потребне процјене спроведене прије постављања соларних панела како би се осигурало да нема значајног утицаја на водени биљни и животињски свијет или квалитет воде, преноси РТРС.

"Платформе су пажљиво пројектоване како би се побољшао проток ваздуха и омогућило да сунчева свјетлост пролази кроз воду (да би допрла до подводног живог свијета)", нагласила је Јен Тан, регионална директорка компаније "Сембцорп Индустриес".

Соларни панели би требало да трају 25 година, а као помоћ у њиховом одржавању ће се користити дронови.

Тренутно се у Сингапуру развијају још четири друга пројекта плутајућих соларних панела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана