У неким државама САД трећина пумпи без горива

Г.С.
У неким државама САД трећина пумпи без горива

ВАШИНГТОН - Несташица горива која је погодила потрошаче на источној обали Сједињених Држава полако јењава.

До побољшања снабдијевања долази пошто је највећи нафтовод у земљи, "Цолониал Пипелине", у потпуности обновио капацитете дистрибуције – након сајбернапада на ту компанију, објавио је "Глас Америке".

Међутим, чак и уз побољшање снабдијевања најмање трећина бензинских пумпи била је без горива у америчким државама Мериленд, Вирџинија и Џорџија, објавила је компанија "Gas Buddy " која се, између осталог бави праћењем стања на тржишту горива, извијестила је агенција "Ројтерс".

Укупан број пумпи на којима у недјељу није било горива износио је 12.870, што је мање од 13.450 колико их је било у суботу – и 16.000, колико је износила максимална бројка, током кризе у снадбевању, изјавио је представник "Gas Buddy " Патрик де Хан.

"Colonial Pipeline " је у суботу саопштио да системи те компаније функционишу нормално, док у недјељу нису били доступни за коментар, јавио је "Ројтер".

Период нормализације дистрибуције обиљежила је масовна потражња за горивом грађана, чији су узроци у америчкој јавности тумачени паничном реакцијом грађана, као и пораст цијена.

Потражња за горивом у суботу је опала за скоро 15 одсто у односу на период прије недјељу дана, подаци су "Gas Buddyја", што је коинцидирало са прекидом настојања грађана да праве залихе.

Истовремено, током посљедњих недјељу дана просјечна цијена бензина на националном нивоу порасла је за више од три долара – највише од октобра 2014, објавила је америчка Аутомобилска асоцијација, пише "ВоА".

Америчке власти означиле су хакерску групу "Darkside", као одговорну за сајбернапад на највећи амерички нафтовод. Та група објелоданила је да је недавно хаковала још четири компаније.

У случају "Colonial Pipelinea " тражили су откупнину, али није јасно колико је новца затражено нити да ли је компанија исплатила било какве новчане суме. "Блумберг" и "Њујорк Тајмс " објавили су да је "Colonial Pipelinea " платио откуп скоро пет милиона долара.

Предсједник Сједињених Држава Џозеф Бајден поновио је у четвртак да не вјерује да је руска влада умијешана у сајбернапад на главну америчку компанију за дистрибуцију нафтних деривата, али је додао да одговорни за напад живе у Русији.

Сједињене Државе су средином априла пооштриле санкције уведене Руској федерацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана