У Луксембургу легализован узгој канабиса у "четири зида"

Срна
Foto: Илустрација

ЛУКСЕМБУРГ - У Луксембургу ће бити дозвољен узгој до четири стабљике канабиса у становима или баштама на основу ублажавања закона, чиме ће та држава постати прва у Европи која легализује производњу и конзумирање марихуане.

Британски дневник "Гардијан" пише да је Влада Луксембурга унијела велике промјене у приступу рекреативној употреби и узгоју канабиса након неуспјешних забрана. Према новом закону, лица старија од 18 година моћи ће легално да узгајају до четири стабљике канабиса по домаћинству за личну употребу. Трговина сјеменом, такође, биће дозвољена без ограничења у количини или нивоу тетрахидроканабинола (ТХЦ), који је основни психоактивни састојак.

Влада је саопштила да ће бити омогућена куповина у продавницама, увоз из иностранства или куповина путем интернета. Постоји и намјера да се временом дозволи и домаћа производња сјемена за трговинске сврхе, али су планови за производњу и регулисање дистрибуције одгођени због пандемије вируса корона. Извори из власти истичу да је иницијатива вођена жељом да се либерализује потрошња и узгој "у сопствена четири зида".

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана