У Египту откривено преко 100 саркофага

Танјуг
У Египту откривено преко 100 саркофага

КАИРО - Египатски званичници задужени за антиквитете објавили су данас откриће најмање 100 древних саркофага, са мумијама у неким од њих, и око 40 позлаћених статуа у огромној фараонској некрополи Сакари јужно од Каира.

Шарени, запечаћени саркофази и статуе који су сахрањени прије више од 2.500 година били су изложени у импровизованој изложби у подножју чувене степенасте Дзосерове пирамиде у Сакари, преноси АП. 

Археолози су отворили ковчег у коме се налазила добро очувана мумија умотана у тканину. Такође су извршили рендгенско снимање визуализујући облик древне мумије, показујући како је тијело сачувано.

Министар туризма и антиквитета Халед ел-Анани рекао је на конференцији за новинаре да откривени предмети потичу из хеленистичког периода (320-30 п.н.е.) и касног периода старог Египта (664-332 п.н.е.).

Рекао је да ће артефакте пребацити у најмање три каирска музеја, укључујући Велики египатски музеј који Египат гради у близини чувених пирамида у Гизи. Министар је додао да ће касније ове године објавити још једно откриће на некрополи Сакара.

Откриће на чувеној некрополи најновије је у низу археолошких налаза у Египту. Од септембра, власти за антиквитете откриле су најмање 140 запечаћених саркофага, са мумијама у већини њих, у истом подручју Сакаре.

Локалитет Сакара дио је некрополе у древној египатској престоници Мемфису која укључује чувене пирамиде у Гизи, као и мање пирамиде у Абу Сир, Дахшур и Абу Руваиш. Русевине Мемфиса проглашене су УНЕСЦО-вом свјетском баштином 1970-их.

Египат често обилази своја археолошка открића у нади да ће подстакнути виталну туристичку индустрију која је у проблему од политичких превирања након 2011. године када је срушен дугогодишњи предсједник Хосни Мубарак. Пандемија корона вируса ове године задала је додатни ударац сектору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана