У борби са сушом Кина започела засијавање облака како би изазвали кишу

ГС
Foto: Танјуг

Власти у Кини су започеле акцију засијавања облака сребро јодидом како би обезбиједили више падавина у кључну ријеку Јангце, која је у појединим дијеловима потпуно пресушила, а дијелови земље се суочавају са сушом и најгорим топлотним таласом у посљедњих шест деценија.

Неколико кинеских региона дуж ријеке Јангце покренуло је програм засијавања облака, али због сувише танких облака, операција у неким дијеловима ријечног тока погођеним сушом нису успјеле.

Министарство водних ресурса навело је у саопштењу да суша широм слива ријеке Јангце „штетно утиче на безбједност пијаће воде сеоског становништва и стоке, као и на раст усијева“.

Централна кинеска провинција Хубеј међу посљедњима је објавила да ће засијати облаке, користећи штапове сребрног јодида за изазивање падавина.

Штапићи сребрног јодида – који су величине цигарете – убацују се у постојеће облаке како би помогли у формирању кристала леда. Кристали тада помажу облаку да произведе више кише, повећавајући садржај влаге у њему и тако доприноси већој вјероватноћи да ће пасти киша.

Засијавање облака се практикује још од четрдесетих година, а Кина има највеће искуство у томе. Уочи Олимпијских игара у Пекингу 2008. године искористили су овај метод како би обезбиједили суво вријеме за отварање.

„Најдужи“ и „најјачи“ топлотни талас забиљежен до сада

Најмање 4,2 милиона људи у провинцији Хубеј погођено је тешком сушом од јуна, саопштило је у уторак Одјељење за ванредне ситуације. Више од 150.000 људи има потешкоћа са приступом пијаћој води, а скоро 400.000 хектара усјева је оштећено због високих температура и суше.

Јангце је само једна од многих ријека и језера широм сјеверне хемисфере која пресушују и смањују се усред немилосрдне врућине и малих падавина, укључујући језеро Мид у САД и ријеку Рајну у Њемачкој.

Врућина је такође приморала власти у југозападној провинцији Сечуан – у којој живи око 84 милиона људи и кључном производном центру – да наложе затварање свих фабрика на шест дана ове недјеље како би ублажили несташицу струје.

Талас врућина у Кини траје већ 64 дана, што га чини најдужим у посљедњих више од шест деценија, откако су 1961. године почели да се биљеже, наводи се у саопштењу Националног климатског центра. Такође је речено да је „најјачи“ до сада и упозорено да би се могло погоршати у наредним данима.

Кина је у среду издала црвено упозорење за најмање 138 градова и округа широм земље, а још 373 је стављено под наранџасто упозорење, саопштила је Метеоролошка управа.

Сребро јодид

Сребро јодид је анорганско једињење које се састоји од атома сребра и атома јода. Није топив у води, али се може отопити у присуству високе концентрације јодид-јона. Ради се о анорганском споју који садржи кристалну структуру сличну структури леда.

Од 19. вијека се користи у фотографији зато што у додиру са свјетлошћу потамни. Такође се користи у антимикробним терапијама. Постоје неке студије о употреби јодида сребра у уклањању радиоактивног јода у отпаду произведеном у нуклеарним електранама.

Једна од најчешћих примјена сребро јодида је за засијавање облака како би се изазвала киша. Ова употреба је широко доведена у питање због тога што је ово једињење токсично за људе, животиње и биљке када се отопи у води.

Такође, нису истражене дугорочне посљедице на климу у регионима у којима се користи ова метода за изазивање кише. Надаље, не постоје познати дугорочни ефекти које модификација климе у регији може имати, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана